Shutterstock
Avaruusteleskooppi Atacama Large Millimeter Array on osa Event Horizon Telescopea

Tutkijat lupaavat mullistavia uutisia Linnunradasta

Torstaina 12. toukokuuta Euroopan eteläinen observatorio pitää lehdistötilaisuuden, jossa järjestö paljastaa "mullistavia tuloksia". Kutsu on saanut tutkijat ja avaruusharrastajat ympäri maailman odottamaan jotain todella suurta.

Torstaina 12. toukokuuta Euroopan eteläinen observatorio (ESO) järjestää lehdistötilaisuuden, jossa julkistetaan "mullistavaa" uutta tietoa meidän omasta galaksistamme.

Kun ESO edellisen kerran piti vastaavan tilaisuuden, järjestö esitteli ensimmäisen kuvan mustasta aukosta.

Viime vuosien ajan ESO on tutkinut Linnunradan keskellä sijaitsevaa mustaa aukkoa, ja siksi onkin hyvin mahdollista, että nyt luvassa olisivat ensimmäiset kuvat mustasta aukosta, jolla on suuri merkitys myös meidän omalle planeetallemme.

Torstaista voi tulla historiallinen päivä

Lehdistötilaisuus alkaa 12. toukokuuta kello 16.00. Tilaisuus esitetään suorana YouTubessa.

Lehdistötilaisuuden jälkeen seuraa tutkijoiden paneelikeskustelu, jossa myös sinä voit esittää kysymyksiä kirjoittamalla ne YouTuben kommenttikenttään tai Twitteriin hashtagilla #askEHTeu.

SEURAA tästä lehdistötilaisuutta livenä

Oranssi tapahtumahorisontti ensimmäisessä mustasta aukosta otetussa kuvassa

Vuonna 2019 tähtitieteilijöiden onnistui ensimmäistä kertaa ikuistaa musta aukko kuvaan – tai siis mustan aukon tapahtumahorisontti. Supermassiivinen musta aukko kuvan keskellä sijaitsee M87-galaksin keskellä.

© European Southern Observatory

ESO on jo vuosien ajan tutkinut oman galaksimme, Linnunradan, keskustaa, jossa tutkijoiden mukaan sijaitsee valtava musta aukko, Sagittarius A*.

Niinpä arvellaan, että EHT-teleskooppi olisi nyt kuvannut mustan aukon, joka vaikuttaa siihen, miten meitä ympäröivä avaruus on muotoutunut.

Tutkijat kuvasivat valtavan kaukana sijaitsevan näkymättömän kohteen

Vuonna 2019 ESO julisti kuvia M87-galaksin keskellä olevasta mustasta aukosta. Etäisyys Maasta mustaan aukkoon on noin 55 miljoonaa valovuotta.

Oikeastaan itse mustasta aukosta ei saada kuvaa, sillä oudolla kohteella on niin suuri painovoima, ettei mikään, ei edes valo, pääse sieltä karkuun.

Musta aukko on siis näkymätön, mutta sen tapahtumahorisontti näkyy. Siellä sijaitsee ainetta, joka on matkalla mustaan aukkoon. Ja juuri tämän loistavalta donitsilta näyttävän tapahtumahorisontin tutkijat onnistuivat kuvaamaan.

Jos tutkijat ovat onnistuneet nappaamaan kuvan myös Linnunradan mustasta aukosta Sagittarius A*:sta, voidaan sanoa, että suoritus on jopa huimempi kuin vuoden 2019 kuvat.

Sagittarius A*:n massa on noin 4,3 miljoonaa kertaa Auringon massa, kun taas M87-galaksin mustan aukon massa on 6,5 miljardia kertaa Auringon massa.

Ja vaikka Sagittarius A* sijaitsee huomattavasti lähempänä Maata, se on pöly- ja kaasupilvien verhoama, eli tapahtumahorisonttia on vaikeaa nähdä.

Tutkijoilla on monia teorioita mustien aukkojen merkityksestä aurinkokuntien ja planeettojen syntyyn. Jos ESO on napannut ensimmäisen kuvan oman galaksimme mustasta aukosta, sillä voi olla suuri merkitys sille, mitä me tiedämme elämän synnystä avaruudessa ja Maassa.