Alejandro Suárez Mascareño/Inés Bonet/IAC
Punainen kääpiö GJ 1002 ja kaksi vasta löydettyä planeettaa

Tutkijat löysivät kaksi Maan kaltaista planeettaa elämän vyöhykkeeltä

Galaktiselta lähialueeltamme on löydetty kaksi eksoplaneettaa, jotka ovat lupaavia ehdokkaita elämän löytymiseen avaruudesta.

Vain 16 valovuoden päästä Aurinkokunnastamme on löydetty kaksi taivaankappaletta, joiden massa vastaa Maata. Ne kiertävät elinkelpoisella vyöhykkeellä punaista kääpiötähteä GJ 1002:ta.

Elinkelpoinen vyöhyke on se tähteä ympäröivä alue, jonka lämpötila teoriassa mahdollistaa nestemäisen veden ja tuntemamme kaltaisen elämän esiintymisen.

Vaikka kestää vielä kauan, ennen kuin voidaan vahvistaa, onko planeetoilla vettä ja elämää, ne täyttävät tutkijoiden mukaan LIFE Mission -hankkeen vaatimukset. Juuri siihen hyväksytyistä kohteista etsitään tulevaisuudessa elämää.

Paljon Aurinkoa pienempi tähti

Vasta löydetyt eksoplaneetat ovat saaneet nimet GJ 1002b ja GJ 2001c. Ne kiertävät punaista kääpiötähteä, jonka massa vastaa kahdeksasosaa Auringosta.

Tähti on suhteellisen kylmä ja himmeä, ja sen elinkelpoinen vyöhyke on lähellä tähteä.

Planeetoista sisempi, GJ 1002b, kiertää tähden vähän yli 10 (Maan) vuorokaudessa, kun taas ulompi GJ 2001c käyttää kierrokseen vähän yli 21 vuorokautta.

Punainen kääpiö GJ 1002 ja kaksi vasta löydettyä planeettaa

Taiteilijan näkemys kahdesta punaista kääpiötä GJ 1002:ta kiertävästä eksoplaneetasta, joilla on Maan suuruinen massa.

© Alejandro Suárez Mascareño/Inés Bonet/IAC

Kaksi planeetanetsijää toiminnassa

Punaisen kääpiön himmeyden vuoksi tähtitieteilijöiden piti ottaa käyttöön kaksi eri planeetanetsijää, jotta tähän asti tuntemattomat galaktiset naapurimme löytyivät.

Tutkimuslaitteet CARMENES ja ESPRESSO rekisteröivät muun muassa, esiintyykö GJ 1002:n kaltaisista kaukaisista tähdistä vastaanottamassamme valossa pieniä jaksoittaisia vaihteluita.

Jos tähteä kiertää planeetta, planeetan painovoima saa tähden huojahtelemaan hieman, koska tähti ja planeetta kiertävät yhteistä painopistettä. Tämän rekisteröi ESPRESSO.

Toistaiseksi planeetoista ei tiedetä juuri muuta kuin niiden sijainti.

James Webb -teleskooppi
© NASA-GSFC/Adriana M. Gutierrez/CI Lab/Shutterstock

Lue myös:

Hyvä uutinen on kuitenkin se, että suhteellisen lyhyen etäisyyden vuoksi planeetoista on helppo tehdä yksityiskohtaisia havaintoja ja esimerkiksi tutkia niiden kaasukehää niiden heijastaman valon perusteella.

"Luonto näyttää osoittavan meille, että Maan kaltaiset planeetat ovat hyvin tavallisia. Nämä kaksi mukaan luettuna tunnemme nyt seitsemän planeettajärjestelmää läheltä Aurinkoa", toteaa
Alejandro Suárez Mascareño, joka on Astronomy & Astrophysics -tiedeaikakauslehdessä julkaistavan tutkimuksen vastaava kirjoittaja.