Havainnon teki Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment -teleskooppi eli CHIME, joka soveltuu lähes täydellisesti tarkkailemaan FRB:itä.
Useimpien muiden radioteleskooppien näkökenttä on hyvin kapea, ja nopean välähdyksen rekisteröintiin tarvitaan siksi onnea.
CHIME sen sijaan skannaa signaaleja koko taivaalta ja voi kerätä valtavia määriä dataa – noin seitsemän teratavua sekunnissa, mikä vastaa viittä prosenttia kaikesta internetin tietoliikenteestä.
Iso purkausmäärä on jo sinänsä hämmästyttävä, mutta tutkijat pitävät sitä vain jäävuoren huippuna. Datan perusteella he ovat arvioineet, että Maata pommittaa jopa 800 FRB:tä vuorokaudessa. Se vastaa yhtä purkausta joka toinen minuutti.
VIDEO: CHIME on kuin luotu radiopurkausbongariksi
Kaikesta huolimatta tähtitieteilijät eivät vieläkään tiedä tarkkaan, mikä FRB:t aiheuttaa.
Yksi ensimmäisistä teorioista oli, että kyse on mustien aukkojen ja neutronitähtien törmäyksistä, ja se voi hyvin olla oikea. Ainakin CHIME on tunnistanut välähdysten tulevan SGR 1935+2154 -neutronitähden suunnasta noin 30 000 valovuoden päästä.
Tutkijoille on silti vielä täysi arvoitus, miksi lähteet ylipäänsä säteilevät ja miksi jotkin FRB:t näyttävät toistuvan säännöllisin väliajoin.