CHIME
Chime, teleskooppi, yö, kuu

Teleskooppi löysi kimpun harvinaisia signaaleja

15 vuotta sitten emme edes tienneet niiden olemassaolosta. Nyt havainnot osoittavat, että oudot radiosäteilypulssit pommittavat Maata jatkuvasti.

Vuonna 2007 eräs fysiikan opiskelija havaitsi sattumalta avaruudessa erittäin voimakkaan radiosignaalin, joka kesti vain muutaman millisekunnin. Tämän ensimmäisen havainnon jälkeen uusia FRB:itä – fast radio bursteja eli nopeita radiopurkauksia – rekisteröitiin vain äärimmäisen harvoin, eivätkä tutkijat oikeastaan vieläkään tiedä, mistä ilmiössä on kyse.

Nyt kanadalaisen teleskoopin ilmaisimiin on osunut 535 FRB:tä vuodessa, ja se on saanut tähtitieteilijät pohtimaan, pommittavatko radiopulssit maapalloa jatkuvasti.

frb, fast radio burst, nopea radiopurkaus

Tähtitieteilijät eivät vielä tiedä, mistä voimakkaat radiopurkaukset ovat peräisin.

© Danielle Futselaar/artsource.nl

3 faktaa nopeista radiopurkauksista

Energia

Yhdessä FRB:ssä vapautuu yhtä paljon energiaa kuin Auringosta muutamassa minuutissa tai päivässä.

Kesto

Radiosignaalit ovat erittäin lyhyitä – ne kestävät noin sekunnin tuhannesosan.

Säteilyn voimakkuus

Maassa säteily tuntuu yhtä voimakkaana kuin älypuhelimen säteily Kuusta.

Havainnon teki Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment -teleskooppi eli CHIME, joka soveltuu lähes täydellisesti tarkkailemaan FRB:itä.

Useimpien muiden radioteleskooppien näkökenttä on hyvin kapea, ja nopean välähdyksen rekisteröintiin tarvitaan siksi onnea.

CHIME sen sijaan skannaa signaaleja koko taivaalta ja voi kerätä valtavia määriä dataa – noin seitsemän teratavua sekunnissa, mikä vastaa viittä prosenttia kaikesta internetin tietoliikenteestä.

Iso purkausmäärä on jo sinänsä hämmästyttävä, mutta tutkijat pitävät sitä vain jäävuoren huippuna. Datan perusteella he ovat arvioineet, että Maata pommittaa jopa 800 FRB:tä vuorokaudessa. Se vastaa yhtä purkausta joka toinen minuutti.

VIDEO: CHIME on kuin luotu radiopurkausbongariksi

Kaikesta huolimatta tähtitieteilijät eivät vieläkään tiedä tarkkaan, mikä FRB:t aiheuttaa.

Yksi ensimmäisistä teorioista oli, että kyse on mustien aukkojen ja neutronitähtien törmäyksistä, ja se voi hyvin olla oikea. Ainakin CHIME on tunnistanut välähdysten tulevan SGR 1935+2154 -neutronitähden suunnasta noin 30 000 valovuoden päästä.

Tutkijoille on silti vielä täysi arvoitus, miksi lähteet ylipäänsä säteilevät ja miksi jotkin FRB:t näyttävät toistuvan säännöllisin väliajoin.