Shutterstock
Stort teleskop – Arecibo – midt i den puertoricanske jungle

Murtuneet kaapelit lopettavat avaruusolioiden etsijän työn

Puerto Ricon viidakossa toimiva Arecibon teleskooppi on vuodesta 1963 alkaen etsinyt avaruudesta elämää. Nyt katastrofaalinen onnettomuus lopettaa sen tutkimustyön.

Vuorten takana Puerto Ricon viidakossa sijaitsevan Arecibon teleskoopin 305 metriä leveä lautasantenni on luonut yhteyksiä toiseen maailmaan – kaukaisiin planeettoihin ja aiemmin tuntemattomiin taivaan ilmiöihin.

Nyt kuitenkin maailman toiseksi suurin radioteleskooppi on tullut tiensä päähän.

Areciboteleskopet har fået revet et 30 meter langt hul efter et kabel er styrtet ned.

Elokuussa 2020 tukivaijeri katkesi ja repi 30 metriä pitkän reiän teleskoopin suureen paraboliseen antenniin.

© University of Central Florida

Marraskuussa katkesi jo toinen teleskoopin tukivaijeri.

Vauriot vaikuttavat nyt niin laajoilta, että niitä ei enää kannata korjata. Sen sijaan 57-vuotias radioteleskooppi poistetaan käytöstä ja puretaan.

Arecibo tunnetaan ehkä parhaiten Maan ulkopuolisen älyllisen elämän etsijänä. Englanniksi kyseisistä hankkeista käytetään nimitystä SETI eli Search for Extra-Terrestrial Intelligence. Teleskooppi on muun muassa lähettänyt informaatiota ihmisen dna:sta universumiin, samoin se on seulonut miljardeja Maahan tulleita radioaaltoja selvittääkseen, onko niissä jotain vieraisiin elämänmuotoihin viittaavaa.

Arecibon salapoliisityö on tuonut teleskoopille roolin muun muassa Oscar-palkitussa Ensimmäinen yhteys -elokuvassa vuodelta 1997.

Sunnitelmien mukaan työtä jatketaan Arecibossa observatorion muilla, pienemmillä laitteilla, esimerkiksi LIDAR-tutka-asemalla, joka tarkkailee Auringon hiukkaspurkauksia ja magneettikentän häiriöitä.

Suuret tieteelliset läpimurrot ovat nyt kuitenkin Arecibon osalta ohi. Se on lähes 60 vuoden ajan pystynyt havainnoimaan avaruudesta asioita, joita muut teleskoopit eivät ole tavoittaneet.

📡 Katso tästä Arecibon 5 suurinta saavutusta:

1. Merkkiviestin lähetys avaruuteen, 1974

Arecibo-viesti vuodelta 1974 oli ensimmäinen radiosignaali, jonka varsinainen kohde oli Aurinkokunnan ulkopuolella. Se koostuu 73 rivistä, joissa kussakin on 23 merkkiä. Ne muodostavat graafisen viestin, joka pääasiassa kuvaa Maan elämän kemiallista perustaa. Signaali oli kohdistettu M13-tähtijoukkoon Linnunradan ulkolaidalle.

Arne Nordmann / Wikimedia Commons

2. Venuksen pinnan kartoitus, 1981

Venus on koko ajan paksun, myrkyllisen pilvikerroksen peittämä, mutta Arecibon lähettämien tutka-aaltojen avulla tähtitieteilijät pystyivät ensi kertaa näkemään planeetan pinnan Maasta. Kuvista saatiin paljon entistä tarkempi kartta Venuksesta.

NAIC

3. Ensimmäisten eksoplaneettojen löytäminen, 1992

Tähtitieteilijät löysivät Arecibon avulla ensimmäiset kolme eksoplaneettaa eli Aurinkokunnan ulkopuolista planeettaa. Sittemmin ne saivat nimet Draugr, Poltergeist ja Phobetor. Ne kiertävät PSR B1257+12-pulsaria, josta teleskooppi vastaanotti radioaaltoja.

NASA/JPL-Caltech/R. Hurt

4. Vettä tulikuumalta planeetalta, 1992

Arecibon teleskooppi havaitsi jäätä (keltaiset kohdat) Merkuriuksen yli 400-asteisesta pinnasta. Vesi on ympäristöstään eristyneenä ainaisessa varjossa napa-alueiden kraattereissa. Jo vuonna 1963 teleskoopin havainnoista huomattiin, että planeetan vuosi kestää 59 vuorokautta eikä 88, kuten aiemmin oli oletettu.

NAIC

5. Luotain asteroidivierailulle, 2020

Kun OSIRIS-REx-luotain lokakuussa 2020 laskeutui Bennu-asteroidille ja otti näytteen, taustalla olivat Arecibon vuosina 1999, 2005 ja 2011 ottamat radiokuvat (pieni kuva) Maan lähellä kiertävästä asteroidista. Kuvat olivat tärkeitä palasia OSIRIS-RExin matkan suunnittelussa. Jo vuonna 1989 Arecibo havaitsi ensimmäisen asteroidinsa, ja sittemmin se on varoittanut kappaleista, jotka mahdollisesti ovat törmäyskurssilla Maan kanssa.

NASA/Goddard/University of Arizona/JPL-Caltech