Stort teleskop – Arecibo – midt i den puertoricanske jungle

Murtuneet kaapelit lopettavat avaruusolioiden etsijän työn

Puerto Ricon viidakossa toimiva Arecibon teleskooppi on vuodesta 1963 alkaen etsinyt avaruudesta elämää. Nyt katastrofaalinen onnettomuus lopettaa sen tutkimustyön.

Puerto Ricon viidakossa toimiva Arecibon teleskooppi on vuodesta 1963 alkaen etsinyt avaruudesta elämää. Nyt katastrofaalinen onnettomuus lopettaa sen tutkimustyön.

Shutterstock

Vuorten takana Puerto Ricon viidakossa sijaitsevan Arecibon teleskoopin 305 metriä leveä lautasantenni on luonut yhteyksiä toiseen maailmaan – kaukaisiin planeettoihin ja aiemmin tuntemattomiin taivaan ilmiöihin.

Nyt kuitenkin maailman toiseksi suurin radioteleskooppi on tullut tiensä päähän.

Areciboteleskopet har fået revet et 30 meter langt hul efter et kabel er styrtet ned.

Elokuussa 2020 tukivaijeri katkesi ja repi 30 metriä pitkän reiän teleskoopin suureen paraboliseen antenniin.

© University of Central Florida

Marraskuussa katkesi jo toinen teleskoopin tukivaijeri.

Vauriot vaikuttavat nyt niin laajoilta, että niitä ei enää kannata korjata. Sen sijaan 57-vuotias radioteleskooppi poistetaan käytöstä ja puretaan.

Arecibo tunnetaan ehkä parhaiten Maan ulkopuolisen älyllisen elämän etsijänä. Englanniksi kyseisistä hankkeista käytetään nimitystä SETI eli Search for Extra-Terrestrial Intelligence. Teleskooppi on muun muassa lähettänyt informaatiota ihmisen dna:sta universumiin, samoin se on seulonut miljardeja Maahan tulleita radioaaltoja selvittääkseen, onko niissä jotain vieraisiin elämänmuotoihin viittaavaa.

Arecibon salapoliisityö on tuonut teleskoopille roolin muun muassa Oscar-palkitussa Ensimmäinen yhteys -elokuvassa vuodelta 1997.

Sunnitelmien mukaan työtä jatketaan Arecibossa observatorion muilla, pienemmillä laitteilla, esimerkiksi LIDAR-tutka-asemalla, joka tarkkailee Auringon hiukkaspurkauksia ja magneettikentän häiriöitä.

Suuret tieteelliset läpimurrot ovat nyt kuitenkin Arecibon osalta ohi. Se on lähes 60 vuoden ajan pystynyt havainnoimaan avaruudesta asioita, joita muut teleskoopit eivät ole tavoittaneet.

📡 Katso tästä Arecibon 5 suurinta saavutusta: