NASA GSFC/CIL/Adriana Manrique Gutierrez
Taiteilijan näkemys James Webb -avaruusteleskoopista

Maailman suurin avaruusteleskooppi otti tarkan kuvan avaruudesta

Erittäin tehokas James Webb -teleskooppi on ottanut ensimmäisen tarkan kuvan. Tulos on tähän asti tarkin infrapunakuva avaruudesta.

Maailman suurimman avaruusteleskoopin, James Webb -teleskoopin, 18 jättimäisen kultapeilin oikeaan asentoon saattamiseen kului viikkoja. Nyt teleskooppi on vihdoin ottanut ensimmäisen tarkan kuvan avaruudesta.

Kun peilit nyt ovat paikoillaan, pitkään odotettu teleskooppi on vihdoin valmis valottamaan tähän asti tuntemattomia puolia universumista.

"Tämän on tarkin kuva, joka tämän kokoluokan teleskoopilla voidaan saada", totesi Marschall Perrin, yksi teleskoopin parissa toimivista tutkijoista, kun kuva esiteltiin lehdistötilaisuudessa muutama päivä sitten.

18 silmää tuijottaa universumiin

2MASS J17554042+6551277

Nasa sääti teleskoopin 18 kultapeiliä 2MASS J17554042+6551277 -tähden avulla. Tuloksena on tarkin infrapunakuva avaruudesta.

© NASA

Kuvassa on tähti, jolla on monimutkainen nimi: 2MASS J17554042+6551277. Vaikka tähti sinällään on suhteellisen tavallinen, kuva on kaikkea muuta kuin tavallinen.

Kymmenen miljardia dollaria maksaneen teleskoopin operaattorit ovat tarvinneet viikkoja jättiteleskoopin 18 peilin optimointiin.

Peilit ovat James Webb -teleskoopin silmät avaruuteen. Niiden yhteenlaskettu pinta-ala on 25 neliömetriä eli huomattavasti enemmän kuin aiemman Hubble-teleskoopin 4,5 neliömetriä.

Isojen peilien avulla teleskooppi näkee kauemmas universumiin, mutta jotta peilit voivat tehdä yhteistyötä, jokainen peili pitää ensin asentaa oikeaan kohtaan nanometrin tarkkuudella.

Edessä seuraava tehtävä

Kun James Webb lähetti ensimmäisen kuvansa Maahan helmikuussa, peilit eivät vielä olleet aivan tarkasti paikoillaan, joten kuvan laatukaan ei ollut paras mahdollinen.

Vaikka teleskoopin laitteet eivät vieläkään ole aivan optimaalisesti viritettyjä, ne tuottavat kuitenkin jo teräviä kuvia.

Seuraava tehtävä on saada peilit toimimaan yhdessä teleskoopin muiden laitteiden, esimerkiksi infrapunaspektrografien, kanssa.

Tutkijat olettavat saavansa työvaiheen päätökseen toukokuun alkupuolella tai aiemmin.

Näin maailman suurin teleskooppi kartoittaa universumia:

Peilit ottavat vastaan näkymätöntä valoa

Kun Webb-teleskooppi on auenneena paikallaan, varsinainen tutkimushanke voi alkaa. Pääpeili kerää kaukaisten taivaankappaleiden infrapuna- eli lämpösäteilyä, ja sekundaaripeili välittää sen teleskoopin laitteisiin.

Alexandr Mitiuc/Imageselect/Shutterstock & Lotte Fredslund

1. Kultapeilit keräävät säteilyä

Pääpeili koostuu 18 kuusikulmaisesta peilistä, jotka on valmistettu lujasta kevytmetallista, berylliumista. Peilit on hiottu 20 millimetrin miljoonasosan tarkkuudella ja pinnoitettu kullalla, joka heijastaa infrapunasäteilyä erinomaisesti.

Alexandr Mitiuc/Imageselect/NASA/Shutterstock & Lotte Fredslund

2. Laitteet analysoivat valoa

Peilin takana oleva laitepakki sisältää infrapunakameroita spektrografeja. Spektrografit analysoivat aallonpituuksia, jotka paljastavat teleskoopin näkemien kappaleiden lämpötilan ja kemiallisen koostumuksen.

Alexandr Mitiuc/Imageselect/NASA/Shutterstock & Lotte Fredslund

3. Aurinkokilpi laskee lämpötilaa

Laitteet eivät siedä lämpöä, ja 150 neliömetrin laajuinen aurinkokilpi antaa niille suojaa auringonsäteitä vastaan. Kilpi koostuu viidestä muovikalvokerroksesta, jotka heijastavat säteilyä ja pitävät lämpötilan alle –225 asteessa.

Alexandr Mitiuc/Imageselect/NASA/Shutterstock & Lotte Fredslund