NASA, CSA, ESA

Katso James Webb -teleskoopin upeat kuvat Jupiterista

James Webb -teleskooppi on jälleen osoittanut kykynsä kosmisena kuvaajana. Katso kuvat tästä.

Revontulet, myrskyt, kuut ja valtavat pölyrenkaat.

Nasa on julkaissut uusia kuvia Jupiterista. James Webb -teleskoopin (JWST) heinäkuussa ottamat kuvat ovat kerrassaan hämmästyttävän hyviä.

Kuvat on otettu Webb-teleskoopin lähi-infrapunakameralla (NIRCam). Kamera tuo Aurinkokunnan suurimman planeetan yksityiskohdat esiin aivan uudessa valossa.

Kun infrapuna-aallot muutettiin väreiksi, jotka voimme nähdä, saatiin tulokseksi uskomattoman hienoja kuvia Jupiterista. Niitä voivat Nasa, Kanadan avaruusjärjestö CSA ja Euroopan avaruusjärjestö Esa nyt esitellä.

© NASA, CSA, ESA

Kuvassa näkyvät Jupiterin revontulet oransseina, keltaisina ja vihreinä väreinä planeetan etelä- ja pohjoisnavalla. Suuri myrskyjärjestelmä eli "Suuri punainen pilkku" on niin laaja, että se peittäisi koko Maan. Punainen pilkku näkyy kuvassa valkeana läikkänä, sillä pilvipeite heijastaa Auringon valoa.

© NASA, CSA, ESA

Yllä olevassa kuvassa näkyvät Jupiterin renkaat sekä kuut Amalthea ja Adrastea (Aurinkokunnan toiseksi ja kolmanneksi nopeimmat kuut Jupiterin sisimmän kuun Metiksen jälkeen).

Tutkija Heidi Hammel selittää, että kuvan valkeat läikät ja viivat ovat myrskyjärjestelmien pilviä. Tummat viivat Jupiterin päiväntasaajan pohjoispuolella taas ovat alueita, joilla ei ole niin paljon pilviä, joten ne heijastavat vähemmän valoa.

Kuvassa heikosti näkyvä rengas on Adrastea-kuusta peräisin olevaa pölyä. Kuu liikkuu 31,37 kilometrin sekuntivauhtia. Rengas pysyy paikallaan Adrastea-kuun painovoiman ansiosta.

Kuvan alareunassa näkyvät valkeat läikät ovat hyvin kaukaisten galaksien valoa.