Jättiteleskoopin ensimmäinen osa on valmis

Historian suurin kupera peiliaihio on saatu valettua valmiiksi. Se merkitsee, että maailman suurimman peiliteleskoopin valmistuminen on nyt askeleen lähempänä.

Extremely Large Telescope (ELT) nousee Chileen Atacaman autiomaahan 3 060 metrin korkeuteen.

© ESO/L. Calçada

Maata muistuttavat planeetat, elämä avaruudessa, mustat aukot ja pimeän aineen jakautuminen.

Aurinkokunnan rajojen ulkopuolella on vielä paljon avoimia kysymyksiä, kun maailman suurin näkyvän valon ja lähi-infrapuna-alueen teleskooppi suunnitelmien mukaan saadaan tieteelliseen käyttöön vuonna 2024.

Extremely Large Telescope- eli ELT-teleskooppiin kohdistuu suuria odotuksia, sillä sen toivotaan tekevän uusia havaintoja ja löytävän vastauksen joihinkin fysiikan avoimiin kysymyksiin.

Nyt jättiteleskoopin rakentamisessa on saavutettu virstanpylväs: sitä varten on valettu maailman suurin kupera peiliaihio.

Sekundääripeilin valu

© ESO

Peili on täysin valmis vuoden kuluttua

Peilistä tulee ELT-teleskoopin sekundääripeili, joka kerää eri taivaankappaleiden valoa ja lähettää sitä eteenpäin.

Valmiin peilin halkaisija on 4,2 metriä, ja se painaa kaikkiaan 3,5 tonnia. Kyseessä on historian suurin sekundääripeili. ELT:n sekundääripeili on suurempi kuin monen muun nykyteleskoopin pääpeili.

Valtava peili on kupera ja asfäärinen eli sillä saadaan tarkkoja kuvia. Koko ja peilin ominaisuudet asettavat kuitenkin suuria haasteita peilin valmistukselle.

Valettu peiliaihio pitää ensin jäähdyttää hitaasti, hioa ja lämpökäsitellä. Työt vievät noin vuoden, ja vasta sitten peili on täysin valmis.

Maailman suurin silmä

ELT-teleskooppia on kutsuttu myös maailman suurimmaksi tähtitaivasta havainnoivaksi silmäksi. Se nousee Chileen Atacaman autiomaahan 3 060 metrin korkeuteen.

Teleskoooppi tuottaa aikanaan kuvia, jotka ovat 15 kertaa niin tarkkoja kuin Hubble-avaruusteleskooopin kuvat.