Hubble on ottanut 12 uutta upeaa kuvaa avaruudesta
Tähtisumuja, kierteisgalakseja ja jättiläisjoukkoja. Hubble-teleskooppi kuvaa parhaillaan Messierin luetteloon kuuluvia kohteita. Se on hiljattain toimittanut 12 uutta otosta kaukaa avaruudesta.

NASA
1700-luvulla ranskalainen tähtitieteilijä Charles Messier etsi taivaalta komeettoja. Sen ajan laitteilla tehtävä oli varsin hankala toteuttaa.
Komeettajahdissaan Messier havaitsi vuonna 1758 kohteen, joka hänen kaukoputkellaan katsottuna muistutti komeettaa mutta joka ei voinut kuitenkaan olla komeetta. Se ei nimittäin liikkunut lainkaan taivaalla.
Messier merkitsi löytönsä muistiin varoitukseksi tähtitieteilijöille: näiden ei tulisi olettaa näkevänsä komeetan, kun he tarkkailevat hänen havaintoaan.
Komeetta olikin tähtisumu
Messier havaitsi useita vastaavanlaisia näkymiä, ja hän kirjasi ne kaikki muistiinpanoihinsa, jotka sittemmin tulivat tunnetuiksi niin sanottuna Messierin luettelona.
Messier ei itsekään tiennyt, mitä hän oikein oli löytänyt. Kun hän kuoli vuonna 1817, hän oli ehtinyt rekisteröidä luetteloonsa 103 erilaista tarkkailemaansa kohdetta.
Sittemmin Messierin löydöt on tunnistettu. Niihin kuuluu monenlaisia tähtitieteen ilmiöitä, kuten tähtisumuja, galakseja ja tähtijoukkoja. Ensimmäinen hänen havaitsemansa kohde – M1 – oli niin sanottu Rapusumu.
64 kuvan kokoelma kasvoi 76 kuvaksi
Hubble-teleskooppi otettiin käyttöön vuonna 1990, ja se on sittemmin kuvannut Messierin luettelonkohteita.
Tähän asti käytettävissä on ollut 64 kuvaa, mutta nyt Nasa on juuri lisännyt luetteloon 12 uutta.
Esittelemme ohessa muutamia luettelon kauneimmista kuvista: