JPL-Caltech/NASA

Avaruusteleskooppi etsii jälkiä universumin synnystä

SPHEREx-teleskoopin on määrä ratkaista astronomian suurimpia arvoituksia ja muun muassa selvittää, pitääkö alkuräjähdysteoria paikkansa.

Nasa on vihdoin päättänyt, että SPHEREx -avaruusteleskooppi laukaistaan joko 2024 tai 2025.

Teleskoopin on määrä vastata kolmeen tähtitieteen suurimmista kysymyksistä tutkimalla infrapuna-alueella lähellä ja kaukana sijaitsevia taivaankappaleita.

Kaukaisten galaksien infrapunavalon avulla laaditaan 3D-kartta, joka näyttää galaksien tarkan sijainnin.

SPHEREx-teleskooppi kartoittaa taivaankappaleita infrapuna-alueella. Sen kameralla on suojat Auringon valoa ja Maasta tulevaa heijastusta vastaan.

© JPL-Caltech/NASA

Galaksien jakautumisesta voidaan saada selville, pitääkö alkuräjähdysteoria paikkansa. Yksi teorian keskeisimmistä oletuksista on se, että universumi laajeni valtavalla nopeudella hieman syntymänsä jälkeen.

Inflaatio jätti jälkensä

Laajentuminen, jota kutsutaan myös inflaatioksi, tapahtui alle sekunnin miljardisosan miljardisosan kuluessa alkuräjähdyksen jälkeen. Teorian mukaan inflaatio jätti jälkensä aineen jakautumiseen universumissa.

SPHEREx-teleskoopin tiedoista laadittava 3D-kartta miljardeista galakseista näyttää, onko oletettu kuvio todellakin olemassa ja pitääkö alkuräjähdysteoria paikkansa.

© Shutterstock

3 faktaa universumin inflaatiosta

Räjähdysmäinen kasvu: Vetyatomin ytimen kokoinen universumi kasvoi nopeasti greipin kokoiseksi.

Samankaltaisuus Inflaatio voi selittää, miksi universumi näyttää olevan samanlainen joka suuntaan.

Geometria: Inflaatio voi selittää myös sen, miksi universumi nykyisin näyttää litteältä.

Kaukaisten galaksien infrapunavalosta saadaan lisäksi selvyyttä siihen, miten universumin ensimmäiset tähdet ovat syntyneet.

SPHEREx:n laitteet voivat jakaa valon 102:een aallonpituuteen. Aallonpituuksista saadaan selville se, mitä alkuaineita oli olemassa silloin, kun ensimmäiset tähdet syttyivät.

Etsii vettä Linnunradasta

Teleskooppi auttaa astronomeja myös veden etsinnässä omasta galaksistamme Linnunradasta.

Teorian mukaan jääkiteet ovat tärkeässä roolissa aurinkokuntien synnyssä, sillä ne toimivat kuin liima, joka sitoo pölyhiukkasia yhteen. Niitä siis tarvitaan, jotta vastasyntyneiden tähtien ympärillä oleva aine voi kasautua planeetoiksi.

Tutkijat haluavat tietää, miten yleisiä jääkiteet ovat nuorissa aurinkokunnissa. Siten saadaan myös selville, miten harvinainen meidän oma vettä sisältävä aurinkokuntamme on.