Teleskoopit

Observatoriosta tarkkaillaan öisin tähtitaivasta

Teleskooppi paljastaa universumin salat

Ensimmäiset teleskoopit kehitettiin Hollannissa noin vuonna 1600. Vuonna 1609 Galileo Galilei paranteli niiden rakennetta ja tarkkaili niillä tähtitaivaan ilmiöitä. Galileo Galilei näki ensimmäisenä muun muassa Venuksen vaiheet, Saturnuksen renkaat ja Jupiterin neljä suurinta kuuta. Teleskoopit ovat Galilein ajoista kehittyneet huimasti, ja nykyisin niillä voidaan oman Aurinkokuntamme kohteiden tutkimuksen lisäksi myös etsiä muissa aurinkokunnissa sijaitsevia eksoplaneettoja.

Hubble-teleskooppi

Hubble-teleskooppi laukaistiin avaruuteen vuonna 1990, ja se on edelleenkin käytössä. Teleskooppi on saanut nimensä astronomi Edwin Hubblelta, joka tunnetaan Hubblen laista. Sen mukaan avaruudesta tehdyt havainnot ovat todiste universumin alituisesta laajenemisesta.
Hubble-teleskooppi jää eläkkeelle, kun uusi Webb-teleskooppi ottaa sen paikan 2021. Uusi teleskooppi on saanut nimensä James E. Webbin mukaan. Webb oli Nasan entinen johtaja, joka oli mukana muun muassa Apollo-lentojen suunnittelussa. Webb-teleskooppi on niin voimakas, että sillä voidaan jopa analysoida eksoplaneetan kaasukehää. Tutkijat toivovat, että Webb-teleskooppi voisi jopa löytää elämää vieraista maailmoista.

Hubble-teleskooppi toiminnassa avaruudessa

© Shutterstock
Sivu 1 / 2