Tähti KIC 8462852
Tähti KIC 8462852 © Spitzer/NASA

Tähti vilkkuu oudosti

Tähti KIC 8462852 on kosmoksen musta lammas. Nyt 200 tähtitieteilijää yrittää löytää syyn sen poikkeavaan käyttäytymiseen. Vastaus löytyy – ehkä – vinosta kaasupilvestä.

tiistai 29. toukokuuta 2018

Maailmankaikkeuden arvoituksellisin tähti. Näin mahtipontisesti kuvaillaan suunnilleen 1 000 valovuoden päässä Maasta sijaitsevaa KIC 8462852-nimistä tähteä, joka on noin 50 kertaa niin suuri ja 1 000 astetta kuumempi kuin Aurinko. 

Salaperäisen kaukaisesta tähdestä tekee ainutlaatuinen kirkkauden vaihtelu.

200 tähtitieteilijän yhteistyötä

Selitystä ilmiölle etsittiin 200 tähtitieteilijän voimin yhdysvaltalaisen Louisianan valtionyliopiston tutkijan Tabetha Boyajianin johdolla. Tutkimusaineistoa kerättiin puolentoista vuoden ajan eri puolilla maapalloa toimivilla teleskoopeilla. 

Aineiston yksityiskohdat paljastivat, miten ja milloin KIC 8462852 himmenee ja kirkastuu eri aallonpituusalueilla.

Siinä tapauksessa, että tähteä varjostaa kiinteä, läpinäkymätön kiertolainen, on odotuksenmukaista, että vaikutus koskee kaikkia valon aallonpituuksia. KIC 8462852:n kohdalla kuitenkin merkittävää häviämistä tapahtuu vain osassa aallonpituusalueista. 

Arvoitus on osin vielä ratkaisematta

Tämä viittaa siihen, että kirkkauden muutosten takana on tähteä kiertävä kaasu­pilvi, joka ei ole rakenteeltaan säännöllinen eikä tasalaatuinen. Siksi toiset aallonpituudet läpäisevät sen helpommin kuin toiset.

Arvoitusta ei ole vielä ratkaistu täysin. Jotkut tähtitieteilijät pitävät nimittäin mahdollisena, että tähden lähellä liikkuvilla komeetoilla on oma osuutensa ilmiössä. Lisäksi on esitetty, että KIC 8462852 muuttaa itse kirkkauttaan jopa 20 prosenttia sisäisillä prosesseillaan. 

Jos innostuit ja haluat alkaa tarkkailla taivasta, saat nyt täydellisen aloituspakkauksen:

  • Laadukkaan kiikarin, jolla voit tarkkailla Aurinkokuntaa.
  • Oppaan tähtitaivaan tapahtumiin vuonna 2018, jotta tiedät, mihin suuntaan ja milloin taivasta kannattaa tähyillä.
  • Kaksi Tieteen Kuvalehteä, jotka antavat lisävinkkejä taivaan tapahtumista.

Voit esimerkiksi suunnata kiikarin kohti Joutsenen tähdistöä, jossa kaksi tähteä törmää toisiinsa ja räjähtää punaisena novana noin vuonna 2022. Voit tarkkailla ilmiötä Mitilux-kiikarilla.  

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: