Tyko Brahe havaitsi supernovan Kassiopeian tähdistössä vuonna 1572. Sittemmin on havaittu, että 14:ää Kassiopeian tähdistä kiertää vähintään yksi eksoplaneetta.
Yksi planeetoista, HD 219134 b, on kiviplaneetta, joka kiertää tähtensä kolmessa päivässä. Sen massa on 4,5 kertaa Maan massa ja se sijaitsee vain 21 valovuoden päässä.

Kassiopeia antaa tietoa planeetoista
Kassiopeian HD 219134 -tähteä (keltainen) kiertävä kiviplaneetta on tutkijoille erinomainen mahdollisuus tutkia eksoplaneettoja.
HD 219134 b -planeettaa (tummanruskea) voidaan tutkia Maasta käsin, sillä se on suhteellisen lähellä Maata ja meistä katsottuna se kulkee emotähtensä editse.
Sillä saattaa olla kaasukehä, mutta se sijaitsee liian lähellä tähteään, jotta siellä voisi esiintyä elämää.
Tähteä kiertää vähintään kolme muutakin planeettaa, mutta HD 219134 b on erityisen kiinnostava, koska se Maasta katsottuna kulkee emotähtensä editse ja siitä on siksi helppo tehdä havaintoja.
Planeetalla on luultavasti kaasukehä.
Kassiopeian tähdistöön kuuluu myös Kappa Cassiopeiae -tähti, sininen ylijättiläinen, jonka läpimitta on Aurinkoon verrattuna 33-kertainen ja kirkkaus 300 000-kertainen.

Kassiopeia näkyy koko vuoden Välimeren pohjoispuolella eli tarkkaan sanottuna 34. leveysasteen pohjoispuolella.
Sen suhteellinen nopeus naapuritähtiin nähden on 4 000 000 km/h, jolla vauhdilla se on poistumassa Linnunradasta.
Kun Kappa Cassiopeiaen tähtituulien hiukkaset törmäävät tähtienväliseen kaasuun, kasautuu ainetta iskuaalloksi, joka avaruusteleskoopissa näkyy 12 valovuotta pitkänä ja 1,8 valovuotta leveänä punaisena kaarena.
Opas tähdistön tarkkailuun

MISSÄ JA MILLOIN?
Eteläisimmässä Suomessa on yöllä sen verran hämärää, että voit nähdä W-muotoisen Kassiopeian. Kuun keskivaiheilla klo 2 se näkyy noin 40 asteen korkeudella koillisessa.
NÄKYVYYS?
Kappa Cassiopeiae -tähti on vähän tähdistön muodostaman W-kuvion keskikohdan yläpuolella. Planeettaa HD 219134 b ei voi nähdä paljain silmin, mutta se on W:n yläpuolella oikealla.
Kuvaamiseen kannattaa käyttää jalustaa ja laajakulmaobjektiivia. 14-millimetrisellä objektiivilla, f/2,8-aukolla ja noin 15 sekunnin valotusajalla saat Kassiopeiasta hienoja kuvia.