Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Värikäs tähtisumu kurkistaa taivaalta

Valtava silmä, säteeltään 27 miljoonaa miljoonaa kilo­metriä, näyttää tuijottavan meitä ulkoavaruudesta. Silmä on kuolleen tähden jäännös, joka paljastaa myös sen, mitä Auringollekin lopulta tapahtuu. Tartu siis kiikariin ja tutkaile Aurinkokunnan kohtaloa silmästä silmään.

M. Meixner and P. McCullough (STScI), C.R. O’Dell (Vanderbilt University)/ESA/NASA

Helix-tähtisumu

Noin 700 valovuoden päässä Maasta hohtaa silmän muotoinen värikäs Helix-tähtisumu. Se on suhteellisen lähellä verrattaessa välimatkaa koko galaksin noin 200 000 valovuoden läpimittaan. Siksi Helix-sumua onkin voitu tutkia varsin yksityiskohtaisesti.

Helix on niin sanottu planetaarinen sumu. Toisin sanoen se on syntynyt keskisuuren tähden kuollessa. Hyvin suuret tähdet päättävät päivänsä supernovaräjähdyksinä, mutta keskisuuret tähdet, joihin Aurinkokin kuuluu, kuolevat toisella tavalla.

Kun ne ovat käyttäneet ytimestään kaiken vedyn, ne paisuvat, ja lopuksi niiden ulko-osista sinkoutuu ainetta avaruuteen.

Säteily näyttää sumun sisukset

1 / 5
12345

Tutkijat näkevät Helix-sumun sisään sumun lähettämää infrapunaista valoa mittaamalla.

© Kate Su (Steward Obs, U. Arizona) et al./JPL-Caltech/NASA

Tähden sisin osa jää jäljelle niin sanottuna valkoisena kääpiönä.

Valkoinen kääpiö ei enää fuusioi vetyä ytimessään, mutta se lähettää silti suuria määriä säteilyä, joka saa sitä ympäröivät tähden jäännökset hohtamaan eri väreissä.

Tutkijat ovat laskeneet Helixsumun muodostuneen noin 10 610 vuotta sitten, ja he arvelevat, että oma Aurinkomme muodostaa samankaltaisen sumun reilun viiden miljardin vuoden kuluttua.

OPAS: Helix-sumu

© Stellarium

  • MISSÄ JA MILLOIN?

    Yöllä 28.–29.9. on uusikuu eikä Kuun valo häiritse. Helix-sumu näkyy etelässä heti Vesimiehen alapuolella (tähtäin), missä se kohoaa korkeimmalle kohdalleen, 10 astetta horisontin yläpuolelle, noin kello 0.35.

  • NÄKYVYYS?

    Laaja Helix-sumu täyttää taivaasta suunnilleen puolet siitä, mitä täysikuu. Siksi saat tavallisella kiikarilla paremman kuvan sumun kokonaisuudesta kuin tehokkaalla kaukoputkella.

    Jotta löydät Helix-sumun, anna silmiesi tottua pimeään ainakin 15 minuuttia. Katso sitten etelän horisonttiin ja nosta hitaasti kiikaria, kunnes erotat taivaalta pienen, hohtavan renkaan.

Lue myös:

Tähdet

Syyskuun alussa: Jättimäiset tähdet piileskelevät Härän silmän takana

2 minuuttia
Tähdet

Juuri nyt: Jättiläistähti paljastaa Auringon kohtalon

1 minuuttia
Tähdet

Koko elokuu: Taivaan kirkkaimmat tähdet muodostavat hohtavan kolmion

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostisi, niin saat ohjeet salasanan nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Syötä koodi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostilla koodin osoitteeseen
Virhe: Syötä koodi

Uusi salasana

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota