Kotkasumu
Kotkasumun jättimäiset kaasu- ja pölypylväät, niin sanotut Luomisen pilarit, ovat lähes 50 biljoonan kilometrin korkuisia.
Kotkasumu on uusien tähtien syntypaikka, ja todennäköisesti se muistuttaa paikkaa, jossa oma aurinkokuntamme syntyi 4,567 miljardia vuotta sitten.
Kotkasumun tiheät pilarit koostuvat pääasiassa vedystä ja typestä. Hubble-teleskoopin ottamassa ainutlaatuisessa kuvassa nämä alkuaineet erottuvat vihertävinä.

Hubble-teleskoopin kuvassa näkyvät Kotkasumun pilarit ovat vain pieni osa laajasta sumusta.
Kotkasumu on ehkä jo kadonnut
Tutkijoita askarruttaa, ovatko pilarit yhä olemassa. Kotkasumu on 7 000 valovuoden päässä, joten nyt nähdään, millainen se oli 7 000 vuotta sitten.
Sumun lähellä leijuva valtava pölypilvi on ehkä šokkiaalto, jonka synnytti supernovaräjähdys 6 000 vuotta sitten.
Siitä, onko šokkiaalto tuhonnut pilarit, ei ole varmaa tietoa. Törmäyksen tulos näkyy Maassa vasta 1 000 vuoden päästä.
Opas: Kotkasumu

MISSÄ JA MILLOIN?
- elokuuta on uusikuu, joten Kuun valo ei häiritse havainnointia. Kotkasumu näkyy noin 15 astetta taivaanrannan yläpuolella lounaassa auringonlaskun jälkeisinä tunteina.
NÄKYVYYS?
Kotkasumu hohtaa suhteellisen voimakkaasti, ja sitä voi siksi tarkkailla tavallisella kiikarilla. Sumun valtavia pilareita voi kuitenkin tutkia tarkemmin 12–16 tuuman kaukoputkella.
Jos haluat ottaa Kotkasumusta valokuvia, käytä kaukoputkea. Suuntaa se kohti sumua, ja vaihda okulaarin tilalle kamerasovitin ja peiliheijastuskamera.