Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tutustu Otavan kuusitähtijärjestelmään

TÄHTIOPAS: Puolenyön aikaan toukokuussa on hyvä tilaisuus nähdä Mizarin tähtijärjestelmä, joka on osa tuttua Otavan tähtikuviota.

Shutterstock

Kuuden tähden järjestelmä

Ensi silmäyksellä Mizar muistuttaa muita Otavan tähtiä, mutta kun sitä tutkitaan tarkemmin, sen vierestä erottuu toinen tähti – Alcor.

Mizarin ja Alcorin välimatka on ainostaan noin yksi valovuosi, ja tähdet kiertävät hitaasti toisiaan.

© Shutterstock

Mizar ja Alcor tunnettiin jo muinaisina aikoina. 1600-luvulla tähtitieteilijät havaitsivat, että Mizar oli kaksoistähti, ja vuoden 1900 tienoilla huomattiin, että myös kumpikin Mizarin kahdesta osapuolesta oli kaksoistähti.

Mizarin tähtijärjestelmässä on siis kaikkiaan neljä toisiaan kiertävää tähteä.

Vuonna 2009 tutkijat havaitsivat, että myös Alcor on kaksoistähti. Siinä on iso, kirkas tähti ja pieni punainen kääpiö. Alcor ja Mizar muodostavat siis kuuden tähden järjestelmän. Viisi tähdistä on luultavasti suurempia kuin Aurinko.

Opas tähtikuvion tarkkailuun

Stjernehimlen
© Stellarium

  • MISSÄ JA MILLOIN?

    Otava näkyy keskiyön jälkeen korkealla taivaalla luoteessa. Mizar on Otavan ”kauhanvarren” toiseksi ulommainen tähti, ja Alcor on aivan sen vieressä.

  • NÄKYVYYS?

    Alcor ja Mizar erottuvat toisistaan jo paljain silmin katsottaessa. Järjestelmän kaikkien kuuden tähden erottamiseen tarvitaan kuitenkin tehokas kaukoputki.

  • MITEN?

    Käytä Otavan kuvaamiseen peiliheijastuskameraa ja lyhyttä telelinssiä. Tarkenna käsin ja käytä jalustaa ja itselaukaisinta. Aseta suljinajaksi 2–10 sekuntia ja aukoksi 4–8. Valitse ISO-herkkyys, joka estää ylivalottumisen.

Lue myös:

Tähdet

5. toukokuuta: Komeetta täyttää taivaan säkenöivillä tähdenlennoilla

2 minuuttia
Tähdet

22. toukokuuta: Tuikkiva tähdistö maalaa taivaan punaiseksi

3 minuuttia
Tähdet

Koko toukokuu: Kassiopeian villi jättiläistähti kimaltaa taivaalla

3 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota