Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tutustu lähimpään uusien tähtien syntyalueeseen

TÄHTIOPAS: Orionin sumu. Valtava punaisena hehkuva pölypilvi sisältää satoja vastasyntyneitä tähtiä. Tutkijat etsivät nyt sen kirkkaasta keskuksesta massiivista mustaa aukkoa.

ESA/NASA

Orionin sumu

Orionin sumussa on ainakin 700 nuorta tähteä, ja niitä tulee jatkuvasti lisää, sillä läpimitaltaan 24 valovuoden suuruinen pölypilvi on valtava tähtihautomo.

Tammikuun puolenvälin uudenkuun aikaan tätä hienoa näkyä voi ihailla myös ilman kiikaria tai kaukoputkea.

Sumu sijaitsee kirkkaista tähdistä koostuvassa Orionin tähdistössä.

Orionin sumu on Maan lähimpiä tähtisumuja: matkaa on vain 1 344 valovuotta.

© Shutterstock

Tähdistön keskellä kolme samalle suoralle sijoittuvaa tähteä muodostaa Orionin vyöksi kutsutun tähtikuvion ja sitä reunustaa neljä kirkasta kulmatähteä – kreikkalaistaruston metsästäjän, Orionin, jalat ja hartiat.

Orionin vyön ja kahden alemman kulmatähden välistä erottuu tähtikuvio Orionin miekka ja sitä ympäröivä tähtisumu.

Orionin sumuun on Maasta matkaa vain 1 344 valovuotta, ja se on siten Maan lähin tähtien syntyalue. Siksi sitä on tutkittu paljon.

Sieltä on esimerkiksi löydetty tähtiä, joiden ympärillä pyörii pöly- ja kiviainespilvi. Pilvestä syntyy aikanaan planeettoja.

ILMIÖN TAUSTAA: Kaasupilvi tihentyy tähdiksi

Pienistä kaasu- ja pölypilven koostumuksen muutoksista kehittyy miljoonien vuosien kuluessa valtavia tähtiä.

Vuonna 2012 tehty tutkimus viittaa siihen, että sumussa piilee myös musta aukko. Se sijainnee keskellä sumua Trapetsin tähtijoukossa, johon kuuluvat sumun kirkkaimmat tähdet.

Opas Orionin sumuun

Orion-tågen er den nærmeste stjernetåge
© Stellarium

  • Missä ja milloin?

    Mene ulos illalla tammikuun 13. päivän uudenkuun aikoihin. Klo 21 Orionin sumu on kaakossa 20–25 asteen korkeudella horisontista, Orionin vyön ja jalkojen puolivälissä.

  • Näkyvyys?

    Etsi pimeä paikka, missä ei valosaaste häiritse. Silloin näet sumun paljain silmin. Kiikari tai pieni kaukoputki näyttävät sen vielä selvemmin.

    Voit ottaa Orionin sumusta kuvia, kun asetat kameran jalustalle ja valotat 10–30 sekuntia. Käytä itselaukaisinta, jotta kuvaan ei tule laukaisusta aiheutuvaa tärinää.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota