Tuhannet meteorit loistavat taivaalla

Swiftin–Tuttlen komeetta on suurin taivaankappale, joka tulee säännöllisesti Maan läheisyyteen. Juuri nyt Maa kulkee komeetan jälkeensä jättämän pölyn ja pikkukivien läpi. Tuloksena on ehkä vuoden upein meteoriparvi, jonka maksimi on 12.–13. elokuuta.

Swiftin–Tuttlen komeetta on suurin taivaankappale, joka tulee säännöllisesti Maan läheisyyteen. Juuri nyt Maa kulkee komeetan jälkeensä jättämän pölyn ja pikkukivien läpi. Tuloksena on ehkä vuoden upein meteoriparvi, jonka maksimi on 12.–13. elokuuta.

Shutterstock

Kahden seuraavan yön aikana Perseidien meteoriparvi luo taivaalle loistavan näytöksen.

Perseidien maksimi osuu elokuun puoliväliin. Silloin Swiftin–Tuttlen komeetan jäännökset iskeytyvät Maan ilmakehään noin 200 000 kilometrin tuntinopeudella ja palavat tähdenlentoina.

Siksi juuri nyt on hyvä aika mennä rakkaiden ihmisen kanssa yön pimeyteen ihailemaan loistavia tähdenlentoja.

PERSEIDIT

Komeetta Swift–Tuttle syöksyy Aurinkokunnan sisäosien läpi Auringon ja Jupiterin välistä joka 133. vuosi.

Emme näe sitä ennen vuotta 2126, mutta juuri nyt Maa kulkee komeetan jälkeensä jättämän pölyn ja pikkukivien läpi.

Swiftin–Tuttlen komeetan jäännökset leijuvat koko Aurinkokunnan läpäisevänä nauhana, ja kun Maa joka kesä osuu niihin, Maassa voidaan ihailla tähdenlentojen ilotulitusta.

Pienet komeetan pirstaleet syöksyvät ilmakehään ja tuottavat vuoden ehkä näyttävimmän meteoriparven, Perseidit.

Ne iskeytyvät ilmakehään 60 kilometrin sekuntivauhtia eli yli 200 000 kilometrin tuntinopeudella.

Maa kulkee komeetan radan poikki

Komeetta koostuu jäästä ja kivestä, ja siitä irtoaa jatkuvasti hiukkasia Aurinkoa kiertävälle radalle.

1

Kun Maa vuosittain kulkee komeetan radan halki (punaisen ja sinisen nuolen risteyskohta), hiukkaset palavat Maan ilmakehässä ja luovat tähdenlentoja.

2
© Thomas Schou

Koe 100 tähdenlentoa tunnissa

Meteorien kovan vauhdin vuoksi ilma puristuu niiden edessä kokoon ja kuumenee yli 1 000-asteiseksi. Korkea lämpötila saa meteorit palamaan, ja juuri nämä palavat hiukkaset nähdään tähdenlentoina.

Perseidien maksimin aikaan 12.–13. elokuuta voit ihanteellisissa olosuhteissa nähdä jopa sata tähdenlentoa tunnissa.

Perseidejä on Suomessa vanhastaan kutsuttu Laurin kyyneleiksi, koska parvi yleensä näkyy parhaiten juuri Laurin päivän (10.8.) paikkeilla.

OPAS: PERSEIDIT

© Shutterstock

TOIMI NÄIN

MISSÄ JA MILLOIN?

Perseidien maksimi osuu elokuun 12. ja 13. päivän väliseksi yöksi. Odota yöhön asti, jotta taivas ehtii pimetä täysin. Tähdenlentoja tulee yön mittaan yhä tiheämpään tahtiin.

NÄKYVYYS?

Perseidit näyttävät nousevan tietystä kohdasta koillisen suunnalta, mutta ne levittyvät koko taivaalle. Kuun voimakas valo tosin peittää himmeimmät tähdenlennot.

Tähdenlentoja kuvatessasi on hyvä käyttää jalustaa, leveää laajakulmaa ja intervallilaukaisinta. Näin kamerasi ottaa kuvat itsekseen ja sinä voit keskittyä nauttimaan näkymästä.