Shutterstock

Taivaan kirkkain tähti esittää värinäytelmän

Maaliskuun alussa taivaan kirkkain tähti, Sirius, on taivaalla erityisen matalalla. Katso kiikarilla, niin näet hienon värien leikin.

Sirius-tähti

Ison koiran tähdistön Sirius on taivaan tähdistä kirkkain. Sitä kutsutaan myös Koirantähdeksi, ja se oli aikoinaan merenkulkijoille tärkeä apu suunnistamisessa.

Siriuksen kirkkaus ei johdu vain siitä, että se loistaa 25 kertaa niin voimakkaasti kuin Aurinko, vaan pitkälti myös siitä, että se on vain 8,6 valovuoden päässä ja siten yksi lähimmistä tähdistä.

Sirius koostuu kahdesta tähdestä, Sirius A:sta ja Sirius B:stä. Aluksi molemmat olivat kirkkaita sinisiä tähtiä. Nykyään Sirius B on himmeä valkoinen kääpiö.

© NASA

Sen magnitudi eli suuruusluokka, jolla ilmaistaan tähden näennäinen kirkkaus, on −1,46. Se on siten Saturnustakin kirkkaampi.

Seuraavina 60 000 vuotena Sirius näkyy vieläkin loistavampana, koska se lähestyy Aurinkokuntaa.

Vaikka Sirius vaikuttaa yhdeltä tähdeltä, sillä on tosiasiassa kumppani, paljon pienempi ja himmeämpi Sirius B, lempinimeltään Koiranpentu. Se on Sirius A:ta kiertävä valkoinen kääpiö.

Opas Siriukseen

© Stellarium

Missä ja milloin?

Tähti on matalalla taivaalla illalla noin kello 23 maaliskuun alussa. Tähden matalan sijainnin vuoksi valoon vaikuttaa sen pitkä matka ilmakehän halki, ja siksi taivaalle syntyy värien leikki.

Näkyvyys?

Etsi paikka, josta on avoin näkymä lounaaseen. Nosta katsettasi hitaasti horisontista, niin näet Siriuksen voimakkaasti loistavana pisteenä noin 15 astetta horisontin yläpuolella.

Kiikarilla erotat värinäytelmän selvästi. Jos haluat nähdä myös tähtijärjestelmään kuuluvan pienen ja himmeästi hohtavan Sirius B:n, sinun pitää ottaa avuksesi tehokas kaukoputki.