Taivaan kirkkain tähti esittää värinäytelmän

TÄHTITAIVAAN OPAS: Sirius loistaa 25 kertaa niin voimakkaasti kuin Aurinko, ja se on siten taivaan kirkkain tähti. Näet sen koko tammikuun ajan iltaisin.

TÄHTITAIVAAN OPAS: Sirius loistaa 25 kertaa niin voimakkaasti kuin Aurinko, ja se on siten taivaan kirkkain tähti. Näet sen koko tammikuun ajan iltaisin.

Roth Ritter/NASA

Sirius:

Ison koiran tähdistön Sirius on taivaan tähdistä kirkkain. Sitä kutsutaan myös Koirantähdeksi, ja se oli aikoinaan merenkulkijoille tärkeä apu suunnistamisessa.

Siriuksen kirkkaus ei johdu vain siitä, että se loistaa 25 kertaa niin voimakkaasti kuin Aurinko, vaan pitkälti myös siitä, että se on vain 8,6 valovuoden päässä ja siten yksi lähimmistä tähdistä.

Sirius koostuu kahdesta tähdestä, Sirius A:sta ja Sirius B:stä. Aluksi molemmat olivat kirkkaita sinisiä tähtiä. Nykyään Sirius B on himmeä valkoinen kääpiö.

© NASA

Sen magnitudi eli suuruusluokka, jolla ilmaistaan tähden näennäinen kirkkaus, on −1,46. Se on Saturnustakin kirkkaampi.

Seuraavina 60 000 vuotena Sirius näkyy vieläkin loistavampana, koska se lähestyy Aurinkokuntaa.

Vaikka Sirius vaikuttaa yhdeltä tähdeltä, sillä on tosiasiassa kumppani, paljon pienempi ja himmeämpi Sirius B, lempinimeltään Koiranpentu. Se on Sirius A:ta kiertävä valkoinen kääpiö.

Sirius-opas:

Sirius er himlens klareste stjerne
© Stellarium

MISSÄ JA MILLOIN?

Sirius on tammikuussa puoliltaöin niin matalalla taivaalla, että ilmakehän aiheuttaman tuikkimisen vuoksi valkoinen tähti näyttää toisinaan
vilkkuvan myös sinistä ja punaista valoa.

Etsi paikka, josta on esteetön näkymä etelään. Kun nostat katsettasi hitaasti horisontin yläpuolelle, näet Siriuksen voimakkaasti loistavana täplänä noin 10–15 asteen korkeudella.

NÄKYVYYS?

Kiikarilla erotat kirkkaan Sirius A:n värit selvästi. Jos haluat nähdä myös tähtijärjestelmään kuuluvan pienen ja himmeän Sirius B:n, sinun pitää ottaa avuksi melko tehokas kaukoputki.