Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Taivaan kirkkain tähti esittää värinäytelmän

TÄHTITAIVAAN OPAS: Sirius loistaa 25 kertaa niin voimakkaasti kuin Aurinko, ja se on siten taivaan kirkkain tähti. Näet sen koko tammikuun ajan iltaisin.

Roth Ritter/NASA

Sirius:

Ison koiran tähdistön Sirius on taivaan tähdistä kirkkain. Sitä kutsutaan myös Koirantähdeksi, ja se oli aikoinaan merenkulkijoille tärkeä apu suunnistamisessa.

Siriuksen kirkkaus ei johdu vain siitä, että se loistaa 25 kertaa niin voimakkaasti kuin Aurinko, vaan pitkälti myös siitä, että se on vain 8,6 valovuoden päässä ja siten yksi lähimmistä tähdistä.

Sirius koostuu kahdesta tähdestä, Sirius A:sta ja Sirius B:stä. Aluksi molemmat olivat kirkkaita sinisiä tähtiä. Nykyään Sirius B on himmeä valkoinen kääpiö.

© NASA

Sen magnitudi eli suuruusluokka, jolla ilmaistaan tähden näennäinen kirkkaus, on −1,46. Se on Saturnustakin kirkkaampi.

Seuraavina 60 000 vuotena Sirius näkyy vieläkin loistavampana, koska se lähestyy Aurinkokuntaa.

Vaikka Sirius vaikuttaa yhdeltä tähdeltä, sillä on tosiasiassa kumppani, paljon pienempi ja himmeämpi Sirius B, lempinimeltään Koiranpentu. Se on Sirius A:ta kiertävä valkoinen kääpiö.

Sirius-opas:

Sirius er himlens klareste stjerne
© Stellarium

  • MISSÄ JA MILLOIN?

    Sirius on tammikuussa puoliltaöin niin matalalla taivaalla, että ilmakehän aiheuttaman tuikkimisen vuoksi valkoinen tähti näyttää toisinaan
    vilkkuvan myös sinistä ja punaista valoa.

    Etsi paikka, josta on esteetön näkymä etelään. Kun nostat katsettasi hitaasti horisontin yläpuolelle, näet Siriuksen voimakkaasti loistavana täplänä noin 10–15 asteen korkeudella.

  • NÄKYVYYS?

    Kiikarilla erotat kirkkaan Sirius A:n värit selvästi. Jos haluat nähdä myös tähtijärjestelmään kuuluvan pienen ja himmeän Sirius B:n, sinun pitää ottaa avuksi melko tehokas kaukoputki.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota