Roth Ritter/NASA

Taivaan kirkkain tähti esittää värinäytelmän

Sirius loistaa 25 kertaa niin voimakkaasti kuin Aurinko, ja voit nähdä sen taivaalla juuri nyt! Hiippaile siis pimeään yöhön ihailemaan sen tuikkivaa värishow'ta.

Sirius:

Ison koiran tähdistön Sirius on taivaan tähdistä kirkkain. Sitä kutsutaan myös Koirantähdeksi, ja se oli aikoinaan merenkulkijoille tärkeä apu suunnistamisessa.

Siriuksen kirkkaus ei johdu vain siitä, että se loistaa 25 kertaa niin voimakkaasti kuin Aurinko, vaan pitkälti myös siitä, että se on vain 8,6 valovuoden päässä ja siten yksi lähimmistä tähdistä.

Sirius A (keskellä) on kirkas sininen tähti, kun taas sen kumppani Sirius B (alhaalla vasemmalla) on himmeä valkoinen kääpiö.

© NASA

Sen magnitudi eli suuruusluokka, jolla ilmaistaan tähden näennäinen kirkkaus, on −1,46. Se on Saturnustakin kirkkaampi.

Seuraavina 60 000 vuotena Sirius näkyy vieläkin loistavampana, koska se lähestyy Aurinkokuntaa.

Vaikka Sirius vaikuttaa yhdeltä tähdeltä, sillä on tosiasiassa kumppani, paljon pienempi ja himmeämpi Sirius B, lempinimeltään Koiranpentu. Se on Sirius A:ta kiertävä valkoinen kääpiö.

Sirius-opas:

©

MISSÄ JA MILLOIN?

Sirius on helmikuussa illalla klo 20–24 niin matalalla taivaalla, että sen valoon vaikuttaa valon pitkä matka ilmakehän läpi katsojan silmään. Näin syntyy kaunis värien leikki.

Etsi paikka, josta on esteetön näkymä etelälounaaseen. Kun nostat katsettasi hitaasti horisontin yläpuolelle, näet Siriuksen voimakkaasti loistavana täplänä noin 10–20 asteen korkeudella.

NÄKYVYYS?

Kiikarilla erotat kirkkaan Sirius A:n värit selvästi. Jos haluat nähdä myös tähtijärjestelmään kuuluvan pienen ja himmeän Sirius B:n, sinun pitää ottaa avuksi melko tehokas kaukoputki.