Shutterstock

Taivaan kirkkaimmat tähdet muodostavat hohtavan kolmion

Koko kesä: Deneb, Altair ja Vega ovat kolme yötaivaan kirkkaimmista tähdistä. Tarkkaile näitä kolmea jättiläistä, kun ne muodostavat taivaalle kimaltavan kolmion.

Kesäkolmio

Kesäkuukausina korkealta taivaalta erottuu lähes tasasivuisen kolmion muotoinen kuvio, jota kutsutaankin Kesäkolmioksi. Sen muodostaa kolme taivaan kirkkaimpiin kuuluvaa tähteä – Vega, Altair ja Deneb.

Nimestään huolimatta kolmio näkyy talvellakin, mutta silloin tähdet ovat lähellä horisonttia eikä kuvio erotu yhtä selvästi kuin kesäaikaan.

Kolmesta tähdestä muodostuu lähes tasasivuinen kolmio. Kolmion ylimmässä kulmassa on Deneb, keskimmäisessä kulmassa oikealla Vega ja kolmion alimmassa kulmassa Altair.

© Jesper Grønne

Tähdet kuuluvat eri tähdistöihin

Kesäkolmio ja Otava ovat esimerkkejä asterismeista eli tähtikuvioista. Ne eivät siis ole tähdistöjä.

Asterismi koostuu tähdistä, jotka voivat olla tuhansien valovuosien päässä toisistaan ja kuulua eri tähdistöihin mutta jotka Maasta katsottuna näyttävät olevan lähellä toisiaan ja muodostavan tietyn kuvion.

Kesäkolmionkin tähdet kuuluvat eri tähdistöihin. Aiemmin Kesäkolmio oli tärkeä apu laivoille ja lentokoneille, jotka navigoivat pimeässä sen mukaan.

Kesäkolmio-opas

kesäkolmio, tähdet, tähtikuvio
© Jesper Grønne

MISSÄ JA MILLOIN?

Etelä-Suomessa voit nähdä Kesäkolmion kirkkaat tähdet koko heinäkuun paljain silmin, vaikka ympärillä olisi vähän keinovaloakin. Pohjoisessa on liian valoisaa tähtien tarkkailuun.

NÄKYVYYS?

Etsi Kesäkolmio silmiisi kaakosta kello yhden tienoilla. Sen kolme tähteä loistavat 30–80 asteen korkeudella. Ne ovat Joutsenen, Lyyran ja Kotkan tähdistöjen kirkkaimmat tähdet.

Kesäkolmiota kuvatessasi käytä leveää laajakulmaa tai ota useita toistensa päälle limittyviä kuvia, joista voit myöhemmin koostaa suuren tähtimosaiikin.