Taivaan kirkkaimmat tähdet muodostavat hohtavan kolmion

TÄHTIOPAS: Deneb, Altair ja Vega ovat yötaivaan kirkkaimpia tähtiä. Koko toukokuun ajan voit nähdä ne loistavana kolmiona taivaalla.

TÄHTIOPAS: Deneb, Altair ja Vega ovat yötaivaan kirkkaimpia tähtiä. Koko toukokuun ajan voit nähdä ne loistavana kolmiona taivaalla.

Shutterstock

Kesäkolmio

Kesäkuukausina korkealta taivaalta erottuu lähes tasasivuisen kolmion muotoinen kuvio, jota kutsutaankin Kesäkolmioksi. Sen muodostaa kolme taivaan kirkkaimpiin kuuluvaa tähteä – Vega, Altair ja Deneb.

Nimestään huolimatta kolmio näkyy talvellakin, mutta silloin tähdet ovat lähellä horisonttia eikä kuvio erotu yhtä selvästi kuin kesäaikaan.

Kolmesta tähdestä muodostuu lähes tasasivuinen kolmio. Kolmion ylimmässä kulmassa on Deneb, keskimmäisessä kulmassa oikealla Vega ja kolmion alimmassa kulmassa Altair.

© Jesper Grønne

Tähdet kuuluvat eri tähdistöihin

Kesäkolmio ja Otava ovat esimerkkejä asterismeista eli tähtikuvioista. Ne eivät siis ole tähdistöjä.

Asterismi koostuu tähdistä, jotka voivat olla tuhansien valovuosien päässä toisistaan ja kuulua eri tähdistöihin mutta jotka Maasta katsottuna näyttävät olevan lähellä toisiaan ja muodostavan tietyn kuvion.

Kesäkolmionkin tähdet kuuluvat eri tähdistöihin. Aiemmin Kesäkolmio oli tärkeä apu laivoille ja lentokoneille, jotka navigoivat pimeässä sen mukaan.

Kesäkolmio-opas

kesäkolmio, tähdet, tähtikuvio
© Jesper Grønne

MISSÄ JA MILLOIN?

Etelä-Suomessa Kesäkolmio näkyy koko toukokuun. Pohjois-Suomen taivas on tähän jo liian vaalea. Parhaiten kuviota voi tarkkailla 11.5. uudenkuun vaiheilla, kun Kuun valo ei häiritse.

NÄKYVYYS?

Etsi Kesäkolmio silmiisi idän suunnalta. Sen kolme tähteä loistavat noin 10–60 asteen korkeudella horisontin yllä. Ne ovat Joutsenen, Lyyran ja Kotkan tähdistöjen kirkkaimmat tähdet.

Kesäkolmiota kuvatessasi käytä leveää laajakulmaa tai ota useita toistensa päälle limittyviä kuvia, joista voit myöhemmin koostaa suuren tähtimosaiikin.