Messier 11
Kuvittele 2 900 tähteä pakkautuneena pieneen kasaan. Nyt sinulla on mahdollisuus nähdä tavallisella kiikarilla yksi Linnunradan massiivisimmista avoimista tähtijoukoista.
Kyseessä on Messierin kohde 11, jota kutsutaan myös Villisorsaksi, koska pienillä kaukoputkilla katsottaessa se näyttää kolmiolta ja muistuttaa muodoltaan taivaalla lentävää villisorsaparvea.
Messier 11 -joukon tähdet muodostuivat noin 316 miljoonaa vuotta sitten, ja ne pysyvät lähellä toisiaan painovoiman vaikutuksesta.
Kuten muissakin avoimissa tähtijoukoissa sen tähdet loittonevat hitaasti toisistaan ja muutaman miljoonan vuoden kuluttua joukko hajaantuu.
Kaikki joukon tähdet ovat samanikäisiä, mutta tähtitieteilijät havaitsivat vuonna 2018, että jotkin niistä vanhenevat muita nopeammin, sillä niiden liike itsensä ympäri hidastuu.
Opas Messier 11 -joukkoon

Missä ja milloin?
Messier 11 näkyy eteläisimmässä Suomessa, missä yöllä on vielä jonkin verran pimeää, lähes koko toukokuun, mutta paras tarkkailuaika on 30. päivän uudenkuun tietämillä, kun Kuun valo häiritsee mahdollisimman vähän.
Kello kahdelta yöllä Messier 11 on noin 25 astetta horisontin yläpuolella eteläkaakossa – heti Kotkan tähdistön oikealla puolella. Kotkan tähdistön tunnistat helposti erityisen kirkkaasta Altair-tähdestä.
Näkyvyys?
Pimeissä olosuhteissa voit nähdä Messier 11 -joukon paljain silmin, mutta muulloin tarvitset kiikarin. Kiikarin läpi katsottuna tähtijoukko näyttää utuiselta kolmikulmaiselta tähdeltä.