Jesper Grønne, HvadiHimlen.dk
Stjernehimlen 6 Farverig Måne

Värikäs Kuu paljastaa menneisyytensä

Näyttääkö Kuu ikävän harmaalta? Sitten et ole katsonut tarpeeksi tarkkaan. Kuussa on paljon eri värejä, jotka paljastavat sen vaiheikkaan menneisyyden.

KUU

Jos katsot tarkasti Kuuta, huomaat pian, että siinä on vaaleita ja tummia laikkuja. Värierot eivät ole sattumanvaraisia, vaan niistä paljastuu maisema, jonka on muovannut miljardien vuosien geologinen historia. Jos vielä siristät silmiäsi, voit erottaa himmeitä värejä: vähän sinistä tai punaista tummissa laikuissa ja vähän keltaista Kuun muissa osissa.

Värit heijastavat Kuun varhaista 4,5 miljardin vuoden takaista lapsuutta. Tuolloin pintaa peitti tulikuuma laavameri. Ylimmäksi jäivät kevyet mineraalit, kuten maasälpä, kun taas raskaammat, kuten rauta ja pyrokseeni, vajosivat alemmas. Kevyet kivilajit ovat pääosin vaaleita, mutta uloinna niissä on vähän tummemman kellertävä sävy. Paikoitellen vaalea väri kuitenkin hohtaa läpi kohdissa, missä meteorit ovat iskeneet pintaan reikiä.

Isot tummat laikut sisältävät paljon punertavaa rautaa tai sinertävää titaania. Nämä mineraalit nousivat pintaan 3–4 miljardia vuotta sitten, kun vulkaaninen toiminta pumppasi magmaa Kuun sisuksista. Sittemmin magma on jähmettynyt basaltiksi.

Farver afslører Månens geologi
© Ken Ikeda Madsen

Värit kertovat Kuun geologiasta

Kuun maiseman värit eivät ole kovin kirkkaita. Kun niitä vahvistetaan digitaalisesti, Kuun geologinen historia paljastuu niistä selvemmin.

Ylänkö

Kuun ylängöt ovat oranssinsävyisiä. Se johtuu siitä, että mineraalit sisältävät runsaasti esim. piidioksidia, mutta vähän rautaa ja titaania.

Jähmettynyttä laavaa

Kuun tummat täplät ovat valtavia jähmettyneitä laavatasankoja. Niissä on paljon titaania tai rautaa, ja ne ovat sinertäviä tai tummanpunaisia.

Meteori-isku

Kuun vaaleimmat alueet ovat syntyneet meteori-iskuissa, jotka ovat tehneet reikiä pintaan ja singonneet ainetta ympäristöön.

KUUOPAS

Stjernehimlen 6 Farverig Måne
©

Missä ja milloin?

Kuu ja sen värit ovat erityisen upea näky täydenkuun aikaan illalla 16. huhtikuuta. Kuu nousee idästä auringonlaskun aikaan ja laskee länteen Auringon noustessa.

Näkyvyys?

Kuun maiseman voi nähdä paljain silminkin, mutta jo tavallinen kiikari paljastaa paljon enemmän yksityiskohtia. Kuun värit ovat himmeitä, mutta niitä voi vahvistaa kuvankäsittelyllä.

Kuvausmahdollisuus?

Kiinnitä jalustaan kamera, jossa on tehokas kauko-objektiivi. Ota useita kuvia ja yhdistä ne tietokoneella saadaksesi terävän kuvan. Säädä väritasapaino mieleiseksesi.