Jesper Grønne, HvadiHimlen.dk
Stjernehimlen 6 Farverig Måne

Värikäs Kuu paljastaa menneisyytensä

Näyttääkö Kuu ikävän harmaalta? Sitten et ole katsonut tarpeeksi tarkkaan. Kuussa on paljon eri värejä, jotka paljastavat sen vaiheikkaan menneisyyden.

Jos katsot Kuun pintaa tarkkaan, erotat siitä himmeitä värejä: vähän sinistä tai punaista tummissa läiskissä ja vähän keltaista muualla. Värit heijastavat Kuun 4,5 miljardin vuoden takaista lapsuutta.

Tuolloin sen pinta oli laavameri, jossa ylinnä kelluivat kevyemmät mineraalit, kuten maasälpä, kun taas raskaammat mineraalit, kuten rauta ja pyrokseeni, vajosivat syvemmälle. Kevyet kivilajit ovat sisältä hyvin vaaleita ja pinnalta kellertäviä. Joissakin kohdissa vaaleus kuultaa läpi, kun meteorit ovat iskeneet kallioihin reikiä.

Kuun suurissa tummissa läiskissä on paljon punertavaa rautaa tai sinertävää titaania. Nämä mineraalit nousivat pintaan 3–4 miljardia vuotta sitten, kun vulkaaninen toiminta pumppasi magmaa Kuun sisuksista. Sittemmin magma on jähmettynyt basaltiksi.

Farver afslører Månens geologi
© Ken Ikeda Madsen

Värit kertovat Kuun geologiasta

Kuun maiseman värit eivät ole kovin kirkkaita. Kun niitä vahvistetaan digitaalisesti, Kuun geologinen historia paljastuu niistä selvemmin.

Ylänkö

Kuun ylängöt ovat oranssinsävyisiä. Se johtuu siitä, että mineraalit sisältävät runsaasti esim. piidioksidia, mutta vähän rautaa ja titaania.

Jähmettynyttä laavaa

Kuun tummat täplät ovat valtavia jähmettyneitä laavatasankoja. Niissä on paljon titaania tai rautaa, ja ne ovat sinertäviä tai tummanpunaisia.

Meteori-isku

Kuun vaaleimmat alueet ovat syntyneet meteori-iskuissa, jotka ovat tehneet reikiä pintaan ja singonneet ainetta ympäristöön.

KUUOPAS

Månen
© Jesper Grønne

Missä ja milloin?

Kuuta ja sen värejä voi tähyillä horisontista 4. kesäkuuta täydenkuun aikaan. Etelä-Suomessa Kuu on korkeimmillaan 4 asteen korkeudella. Kokkolan pohjoispuolella se ei nouse lainkaan.

Näkyvyys?

Kuun maiseman voi nähdä paljain silminkin, mutta jo tavallinen kiikari paljastaa paljon enemmän yksityiskohtia. Kuun värit ovat himmeitä, mutta niitä voi vahvistaa kuvankäsittelyllä.

Kuvausmahdollisuus?

Kiinnitä jalustaan kamera, jossa on tehokas kauko-objektiivi. Ota useita kuvia ja yhdistä ne tietokoneella saadaksesi terävän kuvan. Säädä väritasapaino mieleiseksesi.