Tänä iltana: Kuu jää Maan varjoon

Kuun ylle lankeaa tänä iltana varjo. Voit nähdä sen koko Suomessa pohjoisinta osaa lukuun ottamatta.

Måneformørkelse 2023
© Jesper Grønne

Toukokuun 5. päivänä osa Kuusta lipuu Maan varjoon. Kyseessä on kuunpimennys, mutta ei täydellinen vaan puolivarjopimennys.

Jotta täydellinen pimennys voi syntyä, Auringon, Maan ja Kuun täytyy olla samalla suoralla linjalla, jolloin Kuu jää keskelle Maan varjoa. Tuolloin pimeys saa Kuun kajastamaan punaisena.

Toukokuun 5. päivänä taivaankappaleet eivät ole täysin suoralla linjalla ja siksi Kuu hipaisee vain Maan varjon ulompaa osaa, penumbraa.

Siellä auringonvalo ei taitu yhtä paljon Maan ilmakehässä ja siten Kuu ei saa samaa verenpunaista hehkua kuin täydellisessä pimennyksessä. Kuusta ei myöskään tule yhtä tumma, ja siksi pimennys on suhteellisen vaatimaton.

Ilmiö on jo täydessä käynnissä, kun Kuu nousee 5. toukokuuta. Kemi–Rovaniemi–Savukoski-linjan pohjoispuolella pimennys ei näy lainkaan.

OPAS ILMIÖÖN

Måneformørkelse 2023
© Jesper Grønne

Toimi näin

Pimennys on jo meneillään Kuun noustessa Helsingissä 21.32 ja Oulussa 22.10, ja se loppuu 22.31. Pohjoisimmassa Suomessa pimennys ei näy. Kts. ajat ja paikat timeanddate.com/eclipse.

Nähdäksesi pimennyksen sinun pitää olla valmiina jo, kun Kuu nousee horisontin ylle klo 21-22 aikaan. Ehdit nähdä pimennyksen loppu­vaiheet Kuun ollessa matalalla kaakossa.

Kiikarilla tai pienellä kaukoputkella voit erottaa useita yksityiskohtia Kuun pinnasta ja huomaat paremmin kirkkauden muutoksen, kun Kuu liukuu taas pois varjosta.