Kotkasumu

Tähtitaivas nyt

Asteroideja, kaukaisia planeettoja ja värikkäitä tähtisumuja. Tutustu tähtitaivaan upeimpiin ilmiöihin Tieteen Kuvalehden oppaan avulla.

Asteroideja, kaukaisia planeettoja ja värikkäitä tähtisumuja. Tutustu tähtitaivaan upeimpiin ilmiöihin Tieteen Kuvalehden oppaan avulla.

Shutterstock

Nämä voit nähdä taivaalla nyt

Selkeällä säällä voit paljain silmin erottaa öiseltä tähtitaivaalta noin 5 000 tähteä. Ilman minkäänlaisia laitteita näet myös useimmat Aurinkokunnan planeetat.

Voit nähdä Kuun laavatasangot ja meteorikraatterit. Ja Andromedan galaksin ytimen, joka on peräti 2,5 miljoonan valovuoden päässä.

Tavallisella kiikarilla katsoessasi tähtien määrä nousee 100 000:een ja näet myös kaukaisia tähtisumuja, asteroideja ja muiden planeettojen kuita.

Tieteen Kuvalehti tutustuttaa sinut ajankohtaisiin tähtitaivaan ilmiöihin ja opastaa, mihin suuntaan ja mihin aikaan kannattaa tähyillä.

Toukokuussa 2022 näkyvät tähdistöt

Koska Maa pyörii oman akselinsa ympäri ja samalla kiertää Aurinkoa, useimpien tähtien ja tähdistöjen sijainti Maasta katsottuna näyttää muuttuvan – sekä yhden yön että koko vuoden kuluessa. Siksi tietyt tähdistöt näkyvät vain tiettyinä vuoden aikoina.

Toukokuun taivaalla näkyvät muun muassa seuraavat tähdistöt:

Tähdistöt pohjoisen suunnalla keskiyön aikaan

 • Kirahvi (Camelopardalis)
 • Kassiopeia (Cassiopeia)
 • Lohikäärme (Draco)
 • Pieni karhu (Ursa Minor)
 • Kefeus (Cepheus)
 • Sisilisko (Lacerta)

Tähdistöt idän suunnalla keskiyön aikaan

 • Joutsen (Cygnus)
 • Lyyra (Lyra)
 • Herkules
 • Käärmeenkantaja (Ophiuchus)

Tähdistöt etelän suunnalla keskiyön aikaan

 • Käärme (Serpens)
 • Pohjan kruunu (Corona Borealis)
 • Karhunvartija (Bootes)
 • Neitsyt (Virgo)
 • Vaaka (Libra)

Tähdistöt lännen suunnalla keskiyön aikaan

 • Iso karhu (Ursa Major)
 • Leijona (Leo)
 • Krapu (Cancer)
 • Ilves (Lynx)
Tähdistöt toukokuussa

Tässä ovat kaikki toukokuussa näkyvät tähdistöt. Kartta kuvaa tilannetta, joka vallitsee keskiyön paikkeilla toukokuun puolivälissä.

© Stellarium

Toukokuussa 2022 näkyvät planeetat

Toukokuussa voit nähdä joitakin Aurinkokuntamme planeetoista. Sinun pitää kuitenkin tietää etukäteen, mihin aikaan taivaalle kannattaa tähyillä.

Merkurius toukokuussa

Merkurius näkyy toukokuun alkupäivinä iltataivaalla, mutta sittemmin se peittyy Auringon valoon.

Venus toukokuussa

Venus on aamutaivaalla matalalla kaakossa, mutta se nousee vain reilut puoli tuntia ennen Aurinkoa ja se on siten käytännössä näkymättömissä.

Mars toukokuussa

Mars on aamutaivaalla, mutta se nousee alkukuusta vain reilut puoli tuntia ja loppukuusta noin tunti ennen Aurinkoa, joten sitä on lähes mahdotonta nähdä.

Jupiter tähtitaivaalla toukokuussa

Jupiter nousee koko toukokuun vain vähän yli puoli tuntia ennen Aurinkoa.

© Shutterstock

Jupiter toukokuussa

Jupiter on aamutaivaalla, mutta samoin kuin Mars se nousee vain vähän ennen Aurinkoa eikä se siten näy.

Saturnus toukokuussa

Saturnus nousee alkukuusta noin tunti ja loppukuusta jo melkein kaksi tuntia ennen Aurinkoa. Valoisa kevättaivas heikentää kuitenkin planeetan näkymistä.

Uranus toukokuussa

Uranus on idässä auringonnousun aikaan, mutta ei erotu auringonvalossa. Toukokuun 5. päivänä Uranus on konjunktiossa eli Auringon takana näkymättömissä.

Neptunus toukokuussa

Neptunus nousee alkukuusta puolisen tuntia ja loppukuusta puolitoista tuntia ennen Aurinkoa, mutta valoisalta kevättaivaalta se ei erotu.

Muut taivaankappaleet toukokuussa

Täysikuu on 16. toukokuuta ja uusikuu 30. toukokuuta. Täydenkuun aikaan tapahtuu kuunpimennys, joka ei käytännössä kuitenkaan näy Suomessa.

Erityisiä tähtitaivaan ilmiöitä toukokuussa 2022

Tutustu tästä tähtitaivaan kiehtoviin ilmiöihin.

Villi tähti valaisee Kassiopeian planeetat

 • Milloin: Koko toukokuu 2022
 • Missä: Kassiopeia näkyy pohjoisessa noin 20–30 asteen korkeudella horisontista. Valoisana kevätyönä voit tarkkailla sitä parhaiten heti keskiyön jälkeisinä hetkinä.
Kassiopeia tähtitaivaalla

Kassiopeia näkyy koko vuoden Välimeren pohjoispuolella eli tarkalleen sanottuna 34. leveysasteen pohjoispuolella.

© NASA/JPL-Caltech

Koko toukokuun voit nähdä sinisen ylijättiläisen, Kappa Cassiopeiaen, Kassiopeian tähdistössä.

Tähden läpimitta on Aurinkoon verrattuna 33-kertainen ja kirkkaus 300 000-kertainen. Sen suhteellinen nopeus naapuritähtiin nähden on 4 000 000 km/h, jolla vauhdilla se on poistumassa Linnunradasta. Katso taivaalle kohti suurta W-kuviota ja etsi silmiisi villi jättiläistähti.

Lue lisää siitä, miten löydät Kassiopeian ja villin jättiläistähden.

Jättiläinen paljastaa Auringon kohtalon

 • Milloin: Koko toukokuu 2022
 • Missä: Etsi Arcturus seuraamalla linjaa, joka johtaa Otavan tähtikuvion ”kauhan varresta” taivaalla vähän alaspäin vasemmalle. Kello yhden aikaan yöllä Otava on korkealla taivaalla lännessä. Arcturus on puolivälissä taivasta, noin 45 asteen korkeudella eteläisen horisontin yläpuolella. Parhaiten tähti näkyy – valoisina kevätöinä tosin vain Etelä-Suomessa – keskiyön jälkeisinä parina tuntina. Toukokuun alku- ja loppupuolella Kuun valo häiritsee vähiten.
Arcturus tähtitaivaalla toukokuussa

Aurinko ja Arcturus ovat nyt hyvin erilaisia, mutta 4–5 miljardin vuoden kuluttua Auringosta tulee Arcturuksen kaltainen punainen jättiläinen.

© Shutterstock

Koko toukokuun ajan voit nähdä Arcturus-tähden. Se loistaa yli 100 kertaa niin voimakkaasti kuin Aurinko, ja se onkin pohjoisen pallonpuoliskon kirkkain tähti.
Vaikka Arcturus on läpimitaltaan 25 kertaa niin suuri kuin Aurinko ja sen pintalämpötila on tuhansia asteita Auringon lämpöä alhaisempi, on näillä kahdella tähdellä paljon yhteistäkin.

Arcturus paljastaa, miltä Aurinko näyttää 4–5 miljardin vuoden kuluttua. Siihen mennessä Aurinko on, niin kuin Arcturus, käyttänyt ytimestään kaiken vedyn ja alkanut fuusioida raskaampia alkuaineita.

Lue lisää Arcturus-tähdestä täältä.

Halleyn komeetan jäännökset syöksyvät ilmakehään

 • Milloin: 5. toukokuuta 2022
 • Missä: Eta-Akvaridien maksimi on 5.–6. toukokuuta, ja parhaiten niitä voi havainnoida juuri ennen auringonnousua. Meteoriparvesta lähtee noin 10–30 tähdenlentoa tunnissa. Meteorien lähtökohta on idässä Vesimiehen (Aquarius) tähdistössä, mutta ne voivat ilmestyä näkyviin kaikkialla taivaalla. Ne erottuvat parhaiten kaakossa ja etelässä, missä taivas on tummempi.
Eta-Akvaridit tähtitaivaalla

Eta-Akvaridit jättävät taivaalle hehkuvia jälkiä, jotka näkyvät useiden sekuntien ajan.

© Shutterstock & NASA

Eta-Akvaridien meteoriparvi ilmestyy taivaalle joka kevät huhti- ja toukokuussa.

Meteorit ovat jäännöksiä Halleyn komeetasta, joka käväisee Maan tuntumassa noin 75 vuoden välein – viimeksi vuonna 1986 ja seuraavan kerran vuonna 2061.

Matkallaan Aurinkokunnan halki komeetta jättää jälkeensä pölyä, joka koostuu jäästä ja pienistä kivenkappaleista. Kun Maa vuosittain törmää tähän pölyyn, pienet hiukkaset palavat ilmakehässä ja ne nähdään tähdenlentoina.

Lue lisää eta-Akvarideista täältä.

Kuu katoaa pimeyteen

 • Milloin: 16. toukokuuta 2022
 • Missä: Toukokuun 16. päivänä kello 4.32 Kuu lipuu ensin Maan uloimpaan varjoon. Suomessa pimennystä on käytännössä lähes mahdotonta havaita, joskin Kuu on maan lounaisosassa vielä horisontin yläpuolella puolivarjovaiheen alkaessa. Pimennys näkyy osittaisena Etelä-Skandinaviassa ja Keski-Euroopassa. Täydellisenä se näkyy läntisimmässä Euroopassa, valtaosassa Afrikkaa ja Pohjois-Amerikkaa sekä Etelä-Amerikassa.
Kuunpimennys tähtitaivaalla

Kuvassa osa Kuusta on Maan täysvarjossa ja osa vaaleammassa ulommassa varjossa.

© Shutterstock

Kun Aurinko, Maa ja Kuu ovat samalla suoralla linjalla niin, että Kuu lipuu Maan varjoon, syntyy kuunpimennys.

Ilmiö esiintyy aina täydenkuun aikaan, mutta se ei synny jokaisen täydenkuun kohdalla, koska Kuun Maata kiertävä rata on vähän kallellaan Maan ratatasoon nähden.

Kuunpimennys tapahtuu pari kertaa vuodessa. Jos Maan varjon tummin ja sisin osa peittää Kuun kokonaan, kuunpimennystä sanotaan täydelliseksi.

Lue lisää kuunpimennyksistä.

Taivaalla hohtaa tuhansien tähtien tiivis joukko

 • Milloin: 30. toukokuuta 2022
 • Missä: Tähtijoukko Messier 11 näkyy eteläisimmässä Suomessa, missä yöllä on vielä jonkin verran pimeää, lähes koko toukokuun, mutta paras tarkkailuaika on 30. päivän tienoilla, kun Kuun valo häiritsee mahdollisimman vähän. Kello kahdelta yöllä Messier 11 on noin 25 astetta horisontin yläpuolella eteläkaakossa heti Kotkan tähdistön oikealla puolella. Kotkan tähdistön tunnistat helposti erityisen kirkkaasta Altair-tähdestä.
Tähtijoukko Messier 11 tähtitaivaalla

Messier 11 -joukon tähdet ovat olleet painovoiman sitomina yhdessä siitä alkaen, kun ne syntyivät noin 316 miljoonaa vuotta sitten.

© Shutterstock

Kuvittele 2 900 tähteä pakkautuneena pieneen tiiviiseen kasaan. Nyt sinulla on mahdollisuus nähdä tavallisella kiikarilla yksi Linnunradan massiivisimmista avoimista tähtijoukoista.

Kyseessä on Messierin kohde 11, jota kutsutaan myös Villisorsaksi, koska pienillä kaukoputkilla katsottaessa se näyttää kolmiolta ja muistuttaa muodoltaan taivaalla lentävää villisorsaparvea.

Lue lisää Messier 11 -joukosta täältä.