Kotkasumu

Tähtitaivas nyt

Asteroideja, kaukaisia planeettoja ja värikkäitä tähtisumuja. Tutustu tähtitaivaan upeimpiin ilmiöihin Tieteen Kuvalehden oppaan avulla.

Asteroideja, kaukaisia planeettoja ja värikkäitä tähtisumuja. Tutustu tähtitaivaan upeimpiin ilmiöihin Tieteen Kuvalehden oppaan avulla.

Shutterstock

Nämä voit nähdä taivaalla nyt

Selkeällä säällä voit paljain silmin erottaa öiseltä tähtitaivaalta noin 5 000 tähteä. Ilman minkäänlaisia laitteita näet myös useimmat Aurinkokunnan planeetat.

Voit nähdä Kuun laavatasangot ja meteorikraatterit. Ja Andromedan galaksin ytimen, joka on peräti 2,5 miljoonan valovuoden päässä.

Tavallisella kiikarilla katsoessasi tähtien määrä nousee 100 000:een ja näet myös kaukaisia tähtisumuja, asteroideja ja muiden planeettojen kuita.

Tieteen Kuvalehti tutustuttaa sinut ajankohtaisiin tähtitaivaan ilmiöihin ja opastaa, mihin suuntaan ja mihin aikaan kannattaa tähyillä.

Kesäkuussa 2022 näkyvät tähdistöt

Koska Maa pyörii oman akselinsa ympäri ja samalla kiertää Aurinkoa, useimpien tähtien ja tähdistöjen sijainti Maasta katsottuna näyttää muuttuvan – sekä yhden yön että koko vuoden kuluessa. Siksi tietyt tähdistöt näkyvät vain tiettyinä vuoden aikoina.

Pohjoisessa taivas on vaalea vuorokauden ympäri, mutta eteläisimmän Suomen taivaalta voit keskikesälläkin tähyillä muun muassa seuraavia tähdistöjä:

Tähdistöt pohjoisen suunnalla keskiyön aikaan

 • Ilves (Lynx)
 • Lohikäärme (Draco)
 • Iso karhu (Ursa Minor)
 • Kirahvi (Camelopardalis)
 • Kassiopeia (Cassiopeia)
 • Kefeus (Cepheus)

Tähdistöt idän suunnalla keskiyön aikaan

 • Sisilisko (Lacerta)
 • Joutsen (Cygnus)
 • Lyyra (Lyra)
 • Kotka (Aquila)

Tähdistöt etelän suunnalla keskiyön aikaan

 • Herkules
 • Pohjan kruunu (Corona Borealis)
 • Käärme (Serpens)
 • Käärmeenkantaja (Ophiuchus)
 • Vaaka (Libra)

Tähdistöt lännen suunnalla keskiyön aikaan

 • Karhunvartija (Bootes)
 • Neitsyt (Virgo)
 • Iso karhu (Ursa Major)
 • Leijona (Leo)
Kesäkuun tähdistöt

Tässä ovat kaikki kesäkuussa näkyvät tähdistöt. Kartta kuvaa tilannetta, joka vallitsee keskiyön paikkeilla kesäkuun puolivälissä.

© Stellarium

Kesäkuussa 2022 näkyvät planeetat

Kesäkuussa kaikki planeetat ovat aamutaivaalla, mutta ne ovat hyvin matalalla eivätkä ne kunnolla erotu valoisalta kesätaivaalta edes Etelä-Suomessa.

Merkurius kesäkuussa

Merkurius on 16. kesäkuuta kauimpana Auringosta ja siten periaatteessa hyvin näkyvissä, mutta aamutaivaalla hyvin matalalla.

Venus kesäkuussa

Venus on aamutaivaalla hyvin matalalla koillisessa horisontissa.

Mars kesäkuussa

Mars nousee alkukuusta reilu tunti ja loppukuusta 2,5 tuntia ennen Aurinkoa. Valoisalta taivaalta sitä on kuitenkin vaikea löytää.

Jupiter kesäkuussa

Jupiter nousee alkukuusta reilu tunti ja loppukuusta kolme tuntia ennen auringonnousua. Etelä-Suomen aamutaivaalla sen voi nähdä matalalla itäkaakossa.

Saturnus kesäkuussa

Saturnus nousee alkukuusta etelän suunnassa melkein kaksi tuntia ja loppukuusta yli 3,5 tuntia ennen Aurinkoa. Se on kuitenkin niin himmeä, että sitä on vaikea erottaa valoisalta taivaalta.

Saturnus tähtitaivaalla kesäkuussa

Hyvällä onnella voit erottaa Saturnuksen valoisalta taivaalta kesäkuussa.

© Shutterstock

Uranus kesäkuussa

Uranus on siirtynyt aamutaivaalle ja se etääntyy hitaasti Auringosta. Se ei erotu valoisalta taivaalta.

Neptunus kesäkuussa

Neptunus on kaakossa ennen auringonnousua, mutta himmeä planeetta häviää muuhun valoon.

Muut taivaankappaleet kesäkuussa

Asteroidit Juno ja Vesta ovat matalalla kaakon horisontissa vähän ennen auringonnousua.

Kesäkuun 14. päivänä on täysikuu ja 29. päivänä on uusikuu. Tämän kuukauden täysikuu on niin sanottu superkuu, koska Kuu on erityisen lähellä Maata. Suomen leveysasteilla se kuitenkin näkyy huonosti: maan eteläosissa täysikuu on korkeimmillaankin vain kahden asteen korkeudella ja Jyväskylän pohjoispuolella se ei nouse lainkaan.

Erityisiä tähtitaivaan ilmiöitä kesäkuussa 2022

Tutustu tästä tähtitaivaan kiehtoviin ilmiöihin.

Tummat pilkut enteilevät lisääntyviä aurinkomyrskyjä

 • Milloin: Koko kesäkuu 2022
 • Missä: Auringonpilkut näkyvät Auringon pinnassa. Suojaa kuitenkin silmäsi, jos haluat katsella niitä! Älä koskaan katso suoraan Aurinkoon – äläkä varsinkaan kiikarilla. Käytä esimerkiksi auringonpimennyslaseja tai aseta kiikariisi vastaava suojakalvo.
Auringonpilkkuja tähtitaivaalla kesäkuussa

Auringonpilkun tummaa ydintä kutsutaan umbraksi. Sen lämpötila on yleensä 3 500–4 000 °C.

© Shutterstock

Aurinko on valmistautumassa 11-vuotisen pilkkusyklinsä seuraavaan maksimiin. Sitä ennakoivat jo nyt tummat pilkut, joita ilmestyy Auringon pinnalle kesäkuussa.

Auringonpilkkuja muodostuu kohtiin, joissa syntyy voimakkaita sotkuisia magneettikenttiä. Magneettikentät rajoittavat lämmön johtumista sisuksista pintaan.

Kohdat ovat ympäristöään viileämpiä, ja ne näyttävät tummemmilta, koska niissä kaasu ei ole yhtä kirkasta kuin muualla.

Lue lisää auringonpilkkujen tarkkailusta täältä.

Valtavia punaisia salamoita sinkoaa ukkospilvistä

 • Milloin: Koko kesäkuu 2022
 • Missä: Bongataksesi keijusalamoita seuraa salamatutkia, jotka näyttävät tilanteen sekä paikallisesti että maailmanlaajuisesti. Pidä silmällä rajuja ukonilmoja 150–400 kilometrin etäisyydellä. Etsi punaisia välähdyksiä suunnasta, missä tiedät ukonilman raivoavan. Vaikka ukkospilvet ja salamat ovat horisontin alapuolella, punaiset keijut ilmestyvät näkyviin vähän horisontin yläpuolelle.
Punaisia keijuja tähtitaivaalla

Punaiset keijusalamat voivat olla jopa 40 kilometrin pituisia. Niitä syntyy ankarilla ukonilmoilla.

© Shutterstock

Kesä on ukkosten ja samalla niin sanottujen punaisten keijujen aikaa.

Punaiset keijut ovat valtavia energiapurkauksia, jotka näkyvät pitkulaisina punaisina välähdyksinä 70–80 kilometrin korkeudessa.

Niitä tuottavat ukkospilven huipulta iskevät äärimmäisen voimakkaat positiivisesti varautuneet salamat, joiden sähkövirran voimakkuus on peräti 300 000 ampeeria eli kymmenen kertaa niin paljon kuin normaalin negatiivisesti varautuneen salaman.

Lue lisää punaisista keijusalamoista täältä.

Tutki läheltä Kuun kraattereita ja tasankoja

 • Milloin: 14. kesäkuuta 2022
 • Missä: Kuu ei Jyväskylän pohjoispuolella nouse nyt lainkaan, mutta eteläisimmässä Suomessa kannattaa mennä ulos yön pimennyttyä 14. kesäkuuta. Kuu on hyvin matalalla etelässä tai eteläkaakossa. Nähdäksesi sen sinulla pitää olla avoin näkymä horisonttiin, esimerkiksi mäen päältä. Tavallisella kiikarilla saat paljon kirkkaamman kuvan Kuusta kuin paljain silmin ja voit erottaa enemmän yksityiskohtia sen pinnasta.
Superkuu tähtitaivaalla kesäkuussa

Kuun pinnalla on 5 185 suurta, läpimitaltaan yli 20-kilometristä, kraatteria sekä lukuisia pienempiä kraattereita.

© Shutterstock

Kun Kuu on kiertoradallaan lähinnä Maata, se näyttää täyttävän taivaasta 14 prosenttia enemmän kuin ollessaan ratansa kauimmaisessa pisteessä.

Siksi sinulla on nyt hyvä tilaisuus tarkkailla kiikarilla Kuun pintaa, joka on täynnä meteorikraattereita, vuoristoja, rotkoja ja tasankoja.

Kohdista katseesi etenkin Kuun Auringon valaisemaan puoleen. Siellä kraatterit ja vuoret heittävät pitkiä varjoja, jotka saavat ne erottumaan pinnasta selkeämmin.

Lue lisää siitä, miten parhaiten näet Kuun kraatterit ja tasangot.

Kuu ja viisi planeettaa kohtaavat toisensa

 • Milloin: 18. kesäkuuta 2022
 • Missä: Kuuta ja planeettoja voit tarkkailla eteläisimmässä Suomessa aamuyön tunteina 18. kesäkuuta. Ne näkyvät tunnin pari, ennen kuin planeetat hukkuvat valoon jo ennen auringonnousua. Kirkkaimmat taivaankappaleista näkyvät ilman apuvälineitä. Ne ovat matalalla horisontin yllä etelän ja idän suunnalla, planeetat Kuun vasemmalla puolella.
Kuu ja Saturnus

Kuu, Saturnus, Jupiter, Mars, Venus ja Merkurius. Kesäkuussa ne ovat rivissä taivaalla. Osan niistä voit Etelä-Suomessa nähdä paljain silmin, mutta kesätaivaan valoisuus vaikeuttaa niiden tarkkailua.

© Shutterstock

Aamuyöllä 18. kesäkuuta Kuu on samassa rivissä monien Aurinkokunnan planeettojen kanssa.

Heti Kuusta vasemmalla on kaasujättiläinen Saturnus, vähän kauempana vasemmalla Aurinkokunnan suurin planeetta Jupiter ja pieni punainen naapurimme Mars.

Vielä kauempana on Venus, ja hyvällä onnella voit erottaa Merkuriuksenkin. Planeetat tosin näkyvät vain eteläisimmässä Suomessa, parhaiten näkyy Jupiter.

Lue lisää Kuusta ja planeetoista täältä.

Ikivanhat tähdet pysyttelevät yhdessä

 • Milloin: 28.–29. kesäkuuta 2022.
 • Missä: M13 on Herkuleen tähdistössä. Etelä-Suomessa voit nähdä sen 29. kesäkuuta klo 0.30 eteläisen horisontin yllä 70 asteen korkeudella. Ihanteellisissa oloissa voit erottaa M13:n jopa paljain silmin. Kiikarilla näet M13-tähtijoukon helposti hieman utuisena etäisten tähtien kokoelmana. Jos haluat tarkkailla tätä tiivistä tähtijoukkoa vielä tarkemmin, käytä kaukoputkea.
Pallomainen joukko M13 tähtitaivaalla kesäkuussa

M13:n lukuisat tähdet ovat pakkautuneet tiiviisti yhteen alueelle, jonka läpimitta on vain 145 valovuotta.

© Shutterstock

Tähtijoukko M13 on pallomainen 300 000 tähden kokoelma, joka muodostui noin 11,65 miljardia vuotta sitten – vain kaksi miljardia vuotta alkuräjähdyksen jälkeen.

Tuolloin galaksimme oli vielä hyvin nuori eikä sillä ollut nykyistä litteää kierteismuotoa.

Linnunrataan kuuluu ainakin 150 pallomaista joukkoa. Ne ovat lähes kaikki yli 10 miljardia vuotta vanhoja, ja jotkin niistä muodostuivat jo ennen itse galaksia.

Vanhat tähtijoukot sijaitsevat Linnunradan ulkolaidoilla, noin 25 000 valovuoden päässä sen keskuksesta.

M13 erottuu yötaivaalta selkeimmin. Sen voi nähdä jo pienellä kiikarilla ja parhaissa olosuhteissa jopa paljain silmin.

Lue lisää pallomaisesta joukosta täältä.