Tähtitaivas

Tähtitaivas helmikuussa 2021 – katsaus

Mars, Andromedan galaksi ja valtava 18 Melpomene -asteroidi näkyvät kaikki helmikuussa, ja vuoden toisen kuukauden tähtitaivas tarjoaa paljon muutakin kiinnostavaa nähtävää. Lue tästä katsaus helmikuun 2021 tähtitaivaaseen.

Mars, Andromedan galaksi ja valtava 18 Melpomene -asteroidi näkyvät kaikki helmikuussa, ja vuoden toisen kuukauden tähtitaivas tarjoaa paljon muutakin kiinnostavaa nähtävää. Lue tästä katsaus helmikuun 2021 tähtitaivaaseen.

Shutterstock

Pohjoisella pallonpuoliskolla helmikuu on kylmä ja pimeä. Siksi se onkin täydellinen ajankohta tarkkailla tähtitaivasta, joka vuonna 2021 tarjoaa monia kauniita kosmisia näkymiä.

Tutustu helmikuun tähtitaivaaseen oppaamme avulla, niin vuoden toinen talvikuukausi sujuu mukavissa merkeissä.

Helmikuussa 2021 näkyvät planeetat

Mars loistaa punaisena

Nyt on erityisen suotuisa ajankohta erottaa tähtitaivaalta punainen planeetta Mars. Se näyttää loistavan kirkkaasti, vaikka Mars ja Maa Aurinkoa kiertävillä radoillaan tällä hetkellä ovat suhteellisen kaukana toisistaan.

Vain noin kerran kahdessa vuodessa Mars tulee Maan lähelle, toisin sanoen noin 100 miljoonan kilometrin päähän, kun Aurinko, Maa ja Mars ovat samalla suoralla linjalla. Tänä vuonna näin ei tapahdu ollenkaan.

Mars on helppo tunnistaa sen punaoranssista hehkusta, jonka aiheuttaa sen pinnan ja kaasukehän ruosteenpunainen pöly.

Marsin pinnasta on peräti 18 prosenttia rautaoksidia, joka tunnetusti värjää myös ruosteen ja veren. Maan pinnasta rautaoksidia on vain kahdeksan prosenttia.

Planeetta Mars
 1. helmikuuta 2021 noin klo 22.20 Nasan Perseverance-mönkijä laskeutuu tutkijoiden laskelmien mukaan Marsiin. Et kuitenkaan voi nähdä mönkijää kaukoputkella. Lue lisää mönkijästä: illvid.dk/Perseverance
© Shutterstock

Voit nähdä Marsin värit paljain silmin tai kiikarilla, mutta tehokkaalla kaukoputkella voit erottaa selvemmin värien vivahteet.

Suurta osaa planeetasta peittävät valtavat tummat, jähmettyneestä laavasta muodostuneet tasangot, jotka kertovat muinaisesta vulkaanisesta toiminnasta.

Navoilla näkyy myös valkeita alueita, jotka pääasiassa koostuvat vesijäästä.

 • Missä ja milloin: Kello 22.30 helmikuun 18. päivän iltana Mars on noin 30 astetta horisontin yllä lännessä. Planeetta erottuu taivaalta selvästi punaisena läiskänä heti Kuun yläpuolella.

 • Näkyvyys: Tavallinen kiikari vahvistaa Marsin värejä, etenkin, jos säädät kuvan hieman epätarkaksi, jolloin näet hyvin planeetan punaisuuden.

Helmikuussa 2021 näkyvät tähdistöt

Koska Maa pyörii oman akselinsa ympäri ja samalla kiertää Aurinkoa, useimmat tähdet ja siten myös tähdistöt liikkuvat. Siksi useat tähdistöt ovat näkyvissä vain vuoden tiettyinä aikoina.

Helmikuun taivaalla näkyvät muun muassa:

 • Orion: Helpoin tapa löytää tähdistö on paikantaa Orionin vyön kolme kirkasta tähteä. Tähdistö näkyy kaakossa.
 • Kaksoset: Etsi Orion – Kaksoset ovat siitä vinosti vasemmalla. Voit myös etsiä ensin Pienen koiran tähdistön, koska Kaksoset ovat sen eteläpuolella.
 • Ajomies: Voit ottaa lähtökohdaksi Orionin, koska Ajomiehen tähdistö on heti sen yläpuolella.

Ajomiehen tähdistössä on satojen kimaltelevien tähtien korurasia – näinkin voidaan kuvailla niin sanottuja avoimia tähtijoukkoja. Avoimet tähtijoukot koostuvat useista sadoista tähdistä, jotka ovat syntyneet samasta molekulaarisesta kaasusumusta. Helmikuussa on erityisen hyvä tilaisuus tarkkailla niistä kolmea, kun Ajomiehen tähdistö on joka ilta näkyvissä korkealla taivaalla.

Tähtijoukko Ajomiehen tähdistössä

Kolmessa tähtijoukossa on noin 660 tunnistettua tähteä.

© Eckhard Slawik/SPL

Taivaalla näkyvät nyt avoimet tähtijoukot Messier 36, Messier 37 ja Messier 38. Ne muodostavat yhdessä lievästi kaarevan linjan, joka kulkee Ajomiehen tähdistön suuren säännöllisen viisikulmion laidan poikki.

 • Missä ja milloin: Voit helposti tarkkailla Ajomiehen tähdistöä helmikuun 11. päivän vaiheilla, kun Kuun valo ei häiritse. Tähdistö näkyy kirkkaana korkealla taivaalla pimeän laskeutumisesta yli puolenyön. Kello 23 Ajomiehen Capella-tähti loistaa noin 65 astetta horisontin yllä länsilounaassa. Kohdista kiikarisi siihen ja käännä vähän alas vasemmalle, niin näet kolme avointa tähtijoukkoa.

 • Näkyvyys: Koska Ajomiehen tähdistö on korkealla taivaalla, kannattaa istua tuolissa, jossa voit tukea kyynärpääsi tuolin käsinojiin tai kehoasi vasten. Näin kiikari ei tärise ja kuva on selvempi.

Ympäri vuoden näkyvät tähdistöt

Kaikkiaan 88:sta virallisesta tähdistöstä muutaman voit nähdä koko vuoden ajan.

Tällaiset tähdistöt koostuvat niin sanotuista sirkumpolaarisista tähdistä eli navanympärystähdistä. Tähdistöt ovat lähellä joko pohjoista tai eteläistä taivaankappaleiden liikkeiden keskusta eli taivaannapaa.

Pohjoisella pallonpuoliskolla näkyvät aina nämä tähdistöt:

 • Kassiopeia – Tähdistön tähdet muodostavat taivaalle ison W:n, joten se on helppo löytää.
 • Kefeus – Tähdistö sijaitsee Kassiopeian vieressä lähellä Pohjantähteä.
 • Pieni karhu – Pohjantähti kuuluu Pienen karhun tähdistöön. Pienen karhun tähdistö voi tuoda mieleen pienoisversion Otavan tähtikuviosta.
 • Iso karhu – Otavan tähtikuvio kuuluu Ison karhun tähdistöön ja näkyy vuoden ympäri pohjoisella pallonpuoliskolla. Kun näet Otavan, olet löytänyt Ison karhun tähdistön.
 • Lohikäärme – Tähdistö on Kefeuksen vieressä Pienen karhun alapuolella.

Taivaan ilmiöitä helmikuussa 2021

Tavallinen kiikari paljastaa valtavan asteroidin

Heti helmikuun alussa on sopiva hetki kiikaroida läpimitaltaan noin 140-kilometristä asteroidia.

Tämä valtava kosminen kivi, nimeltään 18 Melpomene, on nyt suhteellisen lähellä Maata – vain 212 miljoonan kilometrin päässä – ja suoralla linjalla planeettamme ja Auringon kanssa.

Sijaintinsa vuoksi se näyttää hehkuvan erityisen voimakkaasti ja se on helppo erottaa taivaalta.

Asteroidi 18 Melpomene

18 Melpomene on Aurinkokunnan suurimpia asteroideja.

© Shutterstock

18 Melpomene kiertää Marsin ja Jupiterin välisellä asteroidivyöhykkeellä. Vyöhyke sisältää miljoonia asteroideja, joista 99 prosenttia on pienempiä kuin 18 Melpomene.

Sen kiertoaika Auringon ympäri on 3,48 vuotta. Nimi Melpomene juontaa juurensa kreikkalaisesta tragedian muusasta, ja luku 18 viittaa siihen, että kappale oli löytöjärjestyksessä 18. asteroidi. Se löydettiin vuonna 1852.

 • Missä ja milloin: Helmikuun 3. päivänä asteroidi 18 Melpomenen koko Maahan päin osoittava puoli on Auringon valaisema. Siksi tämä valtava kivi loistaa hyvin voimakkaasti muihin asteroideihin verrattuna. 18 Melpomenen näennäinen kirkkaus on asteroidille suuri, mutta se häviää silti tähdille. Et voi erottaa sitä paljain silmin, mutta jo hyvällä kiikarilla saat sen näkyviin.

 • Näkyvyys: Etsi paikka, jossa ei ole häiritsevää valosaastetta, ja katso eteläkaakkoon puolenyön aikaan. 18 Melpomene on noin 40 astetta horisontin yllä Ravun tähdistön vasemmassa alakulmassa.

Andromedan galaksi näyttäytyy helmikuussa

Helmikuussa on erinomainen tilaisuus nähdä Linnunradan lähin naapuri, Andromedan galaksi. Galaksi sijaitsee 25,5 triljoonan kilometrin eli 2,7 miljoonan valovuoden päässä Maasta, ja se on ylivoimaisesti kaukaisin tähtitaivaan kohde, jota voit tarkkailla paljain silmin.

Biljoonasta tähdestä koostuva Andromeda ei ole ainoastaan kaksi kertaa niin suuri kuin Linnunrata vaan myös suurin galaksi Paikallisessa ryhmässä, johon Linnunratakin kuuluu.

Andromedan galaksi

Linnunrata ja Andromedan galaksi törmäävät toisiinsa noin neljän miljardin vuoden kuluttua.

© Shutterstock

Paikallinen ryhmä sisältää 30–40 galaksia eli tähtien kasaumaa, jotka pysyvät koossa sisäisen painovoimansa – eivät siis keskuksessaan olevan mustan aukon – vaikutuksesta.

Linnunrata ja Andromeda muistuttavat toisiaan, sillä molemmat ovat kierteisgalakseja ja lisäksi niitä ympäröi ulkonäöltään ja rakenteeltaan samankaltainen loistava rengas eli halo, joka koostuu pallomaisista tähtijoukoista.

 • Missä ja milloin: Koko helmikuun ajan Andromedan galaksi näkyy 25–40 asteen korkeudella horisontin yllä länsiluoteessa kello 22. Illan ja yön kuluessa se siirtyy taivaalla alaspäin.

 • Näkyvyys: Ilman kaukoputkeakin voit nähdä galaksin sisimmän osan, joka koostuu miljoonista tiiviisti lähellä toisiaan olevista tähdistä. Galaksin koko laajuus tulee esiin vasta suurella kaukoputkella. Liitä kaukoputkeen kamera, jossa on teleobjektiivi. Kaukoputkessa tulee olla pidike kameralle ja seurantamoottori, joka kompensoi Maan pyörimisliikkeen vaikutuksen.