Shutterstock
Superkuu

Superkuu 2023 – Milloin on superkuu?

Pari kertaa vuodessa täydenkuun aikaan Kuu on tavallista lähempänä Maata. Ilmiötä kutsutaan superkuuksi. Superkuu näkyy 1. elokuuta 2023 Suomessa.

Superkuu 2023

Täysikuu tulee 1–3 kertaa vuodessa hyvin lähelle Maata. Silloin se näyttää täyttävän taivaasta seitsemän prosenttia enemmän kuin yleensä ja sen loiste on 16-kertainen tavalliseen verrattuna.

Superkuuksi kutsuttu ilmiö syntyy siksi, että Kuun rata on soikea eikä Maa ole soikion keskellä. Siitä seuraa, että Kuun etäisyys Maasta vaihtelee kuukauden kuluessa.

Kun Kuu on kauimpana, välimatkaa on yli 400 000 kilometriä, ja kun se on lähimpänä, matkaa on alle 359 000 kilometriä.

Seuraava superkuu on Suomessa 1. elokuuta 2023 klo 21.33.

Suuri, kirkas täysikuu tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden tarkkailla koko Kuun näkyvää puolta. Kiikarilla näet selvästi Kuun pintaa täplittävät, tummina erottuvat kraatterit.

Nämä vulkaaniset alueet koostuvat basaltista, joka on muodostunut miljardeja vuosia sitten Kuun sisuksista nousseesta laavasta.

Superkuu läheltä

Superkuun aikaan täysikuu näyttää seitsemän prosenttia normaalia suuremmalta.

© Shutterstock

Näe täysikuu läheltä

Kuuhun on 384 000 kilometriä, mutta tehokkaalla kiikarilla pääset tarkastelemaan Kuun meteoriittikraattereita ja vuoriketjuja kuin läheltä.


Saat oman kiikarin ja Tieteen Kuvalehden tilauksen VAIN 19,90 eurolla. Säästät siis 101 euroa. Napsauta tästä, niin pääset tarjoukseen.

Superkuukalenteri 2023

Katso alla olevasta kalenterista, milloin Suomessa on superkuu.

  • Elokuun 1. päivänä 2023
  • Elokuun 31. päivänä 2023

Superkuu syntyy myös silloin, kun lähimpänä Maata on uusikuu eikä täysikuu. Ilmiötä kutsutaan superuusikuuksi. Seuraava superuusikuu on 9. helmikuuta 2024.

Superkuuilmiötä voidaan kuitenkin tarkkailla Maasta vain täydenkuun aikaan.

Se johtuu siitä, että Kuu ei ole näkyvissä uudenkuun aikaan, jolloin se on suoraan Maan ja Auringon välissä.

Näin voit nähdä superkuun

Tieteen Kuvalehti opastaa, miten parhaiten voit tarkkailla superkuuta Suomessa.

  • Missä ja milloin: Voit nähdä vuoden suurimmat täysikuut 1. ja 31. elokuuta. Sen näennäisesti suuri koko johtuu siitä, että Kuu on tuolloin radallaan lähinnä Maata – 363 815:n ja 363 667 kilometrin päässä. Kuu ilmestyy esiin idästä pian auringonlaskun jälkeen ja liikkuu sitten kohti etelää matalalla horisontin yläpuolella. Se katoaa jälleen lännen horisontin taakse ennen auringonnousua noin klo 5.

  • Näkyvyys: Saat superkuusta parhaat kuvat, kun käytät kameraa, jossa on tehokas kauko-objektiivi, ja asetat kameran jalustalle. Kun säädät valotuksen käsin, ylivalottumisen riski pienenee.