Superkuu

Superkuu 2022 – Milloin on superkuu?

Pari kertaa vuodessa täydenkuun aikaan Kuu on tavallista lähempänä Maata. Ilmiötä kutsutaan superkuuksi. Heinäkuun 13. päivänä 2022 superkuu näkyy Etelä-Suomessa

Pari kertaa vuodessa täydenkuun aikaan Kuu on tavallista lähempänä Maata. Ilmiötä kutsutaan superkuuksi. Heinäkuun 13. päivänä 2022 superkuu näkyy Etelä-Suomessa

Shutterstock

Superkuu 2022

Täysikuu tulee 1–3 kertaa vuodessa hyvin lähelle Maata. Silloin se näyttää täyttävän taivaasta seitsemän prosenttia enemmän kuin yleensä ja sen loiste on 16-kertainen tavalliseen verrattuna.

Superkuuksi kutsuttu ilmiö syntyy siksi, että Kuun rata on soikea eikä Maa ole soikion keskellä. Siitä seuraa, että Kuun etäisyys Maasta vaihtelee kuukauden kuluessa.

Kun Kuu on kauimpana, välimatkaa on yli 400 000 kilometriä, ja kun se on lähimpänä, matkaa on alle 359 000 kilometriä.

Suomessa on superkuu 13. heinäkuuta 2022 klo 21.37. Se näkyy vain Etelä-Suomessa. Pohjoisessa Kuu ei nouse tuolloin lainkaan.

Suuri, kirkas täysikuu tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden tarkkailla koko Kuun näkyvää puolta. Kiikarilla näet selvästi Kuun pintaa täplittävät, tummina erottuvat kraatterit.

Nämä vulkaaniset alueet koostuvat basaltista, joka on muodostunut miljardeja vuosia sitten Kuun sisuksista nousseesta laavasta.

Superkuu läheltä

Superkuun aikaan täysikuu näyttää seitsemän prosenttia normaalia suuremmalta.

© Shutterstock

Näe täysikuu läheltä

Kuuhun on 384 000 kilometriä, mutta tehokkaalla kiikarilla pääset tarkastelemaan Kuun meteoriittikraattereita ja vuoriketjuja kuin läheltä.


Saat oman kiikarin ja Tieteen Kuvalehden tilauksen VAIN 19,90 eurolla. Säästät siis 101 euroa. Napsauta tästä, niin pääset tarjoukseen.

Superkuukalenteri 2022

Katso alla olevasta kalenterista, milloin Suomessa on superkuu.

    1. heinäkuuta 2022

Vuonna 2022 superkuuilmiö osuu myös ajankohtaan, jolloin on uusikuu eikä täysikuu. Tuolloin sitä kutsutaan superuusikuuksi. Superuusikuu on 23. joulukuuta 2022.

Superkuuilmiötä voidaan kuitenkin tarkkailla Maasta vain täydenkuun aikaan.

Se johtuu siitä, että Kuu ei ole näkyvissä uudenkuun aikaan, jolloin se on suoraan Maan ja Auringon välissä.

Näin voit nähdä superkuun

Tieteen Kuvalehti opastaa, miten parhaiten voit tarkkailla superkuuta Suomessa.

  • Missä ja milloin: Heinäkuun 13. päivänä on superkuu. Se johtuu siitä, että Kuu on radallaan lähinnä Maata – tarkkaan sanottuna 357 658 kilometrin päässä. Etelä-Suomessa Kuu näkyy Jousimiehen tähdistössä hyvin matalalla, etelän suunnalla vain kolmen asteen korkeudella. Pohjoisemmassa Suomessa Kuu ei nouse lainkaan.

  • Näkyvyys: Saat superkuusta parhaat kuvat, kun käytät kameraa, jossa on tehokas kauko-objektiivi, ja asetat kameran jalustalle. Kun säädät valotuksen käsin, ylivalottumisen riski pienenee.