Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Superkuu

Superkuu – Milloin on superkuu?

Pari kertaa vuodessa täysikuu on tavallista lähempänä Maata. Ilmiötä kutsutaan superkuuksi, ja 26. toukokuuta voit nähdä vuoden suurimman superkuun.

Shutterstock

Superkuu 2021

Täysikuu tulee 1–3 kertaa vuodessa hyvin lähelle Maata. Silloin se näyttää täyttävän taivaasta seitsemän prosenttia enemmän kuin yleensä ja sen loiste on 16-kertainen tavalliseen verrattuna.

Superkuuksi kutsuttu ilmiö syntyy siksi, että Kuun rata on soikea eikä Maa ole soikion keskellä. Siitä seuraa, että Kuun etäisyys Maasta vaihtelee kuukauden kuluessa.

Kun Kuu on kauimpana, välimatkaa on yli 400 000 kilometriä, ja kun se on lähimpänä, matkaa on alle 359 000 kilometriä.

Suomessa nähdään seuraava superkuu 26. toukokuuta 2021 kello 14.13

Suuri, kirkas täysikuu tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden tarkkailla koko Kuun näkyvää puolta. Kiikarilla näet selvästi Kuun pintaa täplittävät, tummina erottuvat kraatterit.

Nämä vulkaaniset alueet koostuvat basaltista, joka on muodostunut miljardeja vuosia sitten Kuun sisuksista nousseesta laavasta.

Superkuu läheltä

Superkuun aikaan täysikuu näyttää seitsemän prosenttia normaalia suuremmalta.

© Shutterstock

Näe täysikuu läheltä

Kuuhun on 384 000 kilometriä, mutta tehokkaalla kiikarilla pääset tarkastelemaan Kuun meteoriittikraattereita ja vuoriketjuja kuin läheltä.


Saat oman kiikarin ja Tieteen Kuvalehden tilauksen VAIN 19,90 eurolla. Säästät siis 101 euroa. Napsauta tästä, niin pääset tarjoukseen.

Superkuukalenteri 2021

Katso alla olevasta kalenterista, milloin Suomessa on superkuu.

    1. huhtikuuta 2021
    1. toukokuuta 2021

Vuonna 2021 esiintyy myös kaksi Maata lähellä olevaa superkuuta ajankohtina, jolloin on uusikuu eikä täysikuu. Tämä ilmiö tunnetaan nimellä superuusikuu. Se syntyy 4. marraskuuta ja 4. joulukuuta 2021.

Superkuuilmiötä voidaan kuitenkin tarkkailla Maasta vain täydenkuun aikaan.

Se johtuu siitä, että Kuu ei ole näkyvissä uudenkuun aikaan, jolloin se on suoraan Maan ja Auringon välissä.

Näin voit nähdä superkuun

Tieteen Kuvalehti opastaa, miten parhaiten voit tarkkailla superkuuta Suomessa.

  • Missä ja milloin: Toukokuun 26. päivänä voit ihailla vuoden suurinta täysikuuta. Sen suuri koko johtuu siitä, että Kuu tuolloin on radallaan lähinnä Maata – tarkkaan sanottuna 357 462 kilometrin päässä. Kuu ilmestyy idän suunnalta Etelä-Suomessa klo 23 aikaan ja pohjoisemmassa puoliltaöin. Se kulkee matalalla kohti etelää. Auringonnousun aikaan se katoaa lännen horisontin taa.
  • Näkyvyys: Saat superkuusta parhaat kuvat, kun käytät kameraa, jossa on tehokas kauko-objektiivi, ja asetat kameran jalustalle. Kun säädät valotuksen käsin, ylivalottumisen riski pienenee.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota