TIETOJA ANDROMEDAN SEURALAISGALAKSEISTA
Olemme itse osa Linnunrataa, ja siksi emme voi suoraan nähdä, miten oma galaksimme sijoittuu suhteessa sitä ympäröiviin seuralaisgalakseihin.
Jo pienellä kaukoputkella voit kuitenkin tarkkailla suuren naapurimme Andromedan kahta suurinta seuralaisgalaksia, M32:ta ja M110:tä.
M32 näkyy Andromedan alareunan suunnalla. Se on ilmeisesti menettänyt monia tähtiä Andromedan voimakkaammalle painovoimakentälle.
Astronomit arvelevat, että se on silti voinut muodostaa uusia tähtiä jäljelle jääneeseen ytimeensä, johon myös sisältyy musta aukko.

Ilmiön taustaa: Seuralaiset parveilevat isäntien ympärillä
Lukuisat pienet seuralaisgalaksit kiertävät isäntägalaksejaan Linnunrataa ja Andromedaa, joiden välimatka on 2,5 miljoonaa valovuotta.
Linnunradalla on noin 50 seuralaisgalaksia, joista Suuri Magellanin pilvi 163 000 valovuoden päässä on suurin.
Andromedalla on ainakin 20 seuralaisgalaksia. M32 ja M110 ovat suurimmat. Niiden läpimitat ovat 6 500 ja 17 000 valovuotta.
Vain 6 500 valovuoden levyisessä M32:ssa ei nyt ole pölyä eikä aktiivista tähtienmuodostusta.
Se on kooltaan vaatimaton verrattuna Andromedaan, jonka läpimitta on yli 100 000 valovuotta. M110 on 17 000 valovuoden levyinen, ja se näkyy Andromedan yläpuolella.
Se on elliptinen kääpiögalaksi, johon kuuluu noin kymmenen miljardia tähteä. Lisäksi siinä on pölyvyö, joka viittaa siihen, että ainakin hiljattain siellä on vielä syntynyt tähtiä.
OPAS ANDROMEDAAN

TOIMI NÄIN
MISSÄ JA MILLOIN?
Lokakuussa Andromeda ja sen seuralaisgalaksit näkyvät läpi yön – puoliltaöin ne ovat kaakossa noin 70 asteen korkeudella. Yön aikana ne siirtyvät kohti etelää ja lounasta.
Lokakuun 6. päivänä on uusikuu, joten Kuun valo häiritsee mahdollisimman vähän. Jos ympäristössäsi ei ole keinovaloa, voit erottaa yötaivaalta Andromedan ytimen paljain silmin.
NÄKYVYYS?
Kiikarilla katsoessasi huomaat, että Andromedan valolla ei ole teräviä rajoja, vaan se vaikuttaa epämääräisen utuiselta. Pienellä kaukoputkella voit nähdä selvästi kaksi seuralaisgalaksia.