Seuraa avaruus­asemaa kotoasi

Tutkimuslaboratorio avaruudessa voi äkkiseltään kuulostaa hyvin kaukaiselta, mutta tosiasiassa näet sen omasta ikkunastasi. Kansainvälinen avaruus­asema kulkee tasaisin väliajoin yläpuoleltasi, ja voit erottaa sen helposti taivaalta. Lue tästä ohjeet.

Stjernehimlen, ISS

ISS näyttäytyy kirkkaasti loistavana pisteenä, joka kiitää taivaan halki.

ISS

Kansainvälinen avaruusasema, ISS, on 109 metrin pituinen ja 420 tonnin painoinen. Mitään tämän suurempaa ei Maasta ole lähetetty avaruuteen. ISS on niin raskas, ettei sitä voitu laukaista yhtenä kappaleena.

Aseman moduulit on lähetetty kiertoradalle yksittäin – ensimmäinen 1998 – ja koottu avaruudessa. ISS toimii pääasiassa tutkimuslaboratoriona, ja se on ollut miehitettynä vuodesta 2000. Yleensä astronautteja on 6–7 kerrallaan.

Stjernehimlen, astronaut, ISS
©

ISS vapaassa putoamisessa

Avaruusaseman astronautit ovat painottomia, mutta he putoavat koko ajan alaspäin.

Maan painovoimakenttä vetää avaruusasemaa ja kaikkea sen sisältöä kohti Maata.

Avaruusasema liikkuu samaan aikaan eteenpäin suurella nopeudella.

Kahden voiman yhteisvaikutus luo ympyrän muotoisen putoamisliikkeen, joka ei koskaan osu Maahan.

ISS kiertää pääsi päällä yli 400 kilometrin korkeudessa. Voit silti nähdä sen helposti, sillä ohitsesi kulkiessaan se on taivaan kirkkaimpia kappaleita. Sen voi nähdä jopa kaupungeista, joissa on runsaasti valosaastetta. ISS:n voimakas hohde johtuu siitä, että sen kiiltävä pinta heijastaa hyvin Auringon valoa.

Voit yleensä nähdä ISS:n taivaalla vähintään kerran kuukaudessa, ja joskus se ilmestyy esiin useina perättäisinä öinä. Se etenee lähes 28 000 kilometrin tuntinopeudella, joten huomaat helposti sen liikkeen taivasta vasten. Nopeudellaan ISS ehtii kiertää Maan 16 kertaa vuorokaudessa, ja hyvällä onnella voit nähdä sen kahdesti samana yönä.

Opas ISS:ään

Nasan koti­sivuilta voit tarkistaa, missä ja milloin ISS on näkyvissä.

©

Toimi näin

Sivulta spotthestation.nasa.gov voit tarkistaa, milloin ISS kulkee ylitsesi. Tietyissä paikoissa Pohjois-Euroopassa se näkyy huhtikuun lopulla – muualla useita kertoja toukokuussa.

ISS:n voi nähdä kaikista paikoista, joiden sijainti on välillä 63° pohjoista ja 63° eteläistä leveyttä. Jos olet tätä pohjoisempana tai etelämpänä, ISS on aivan lähellä horisonttia tai sen alapuolella.

Jos haluat kuvata ISS:ää, tarvitset jalustan. Aseta kameran valotusajaksi 4–5 minuuttia, ja säädä manuaalisesti käyttäen pientä ISO-arvoa ja himmennintä, jotta kuva ei ylivalotu.