Tähtitaivas Pohjantähti

Pohjantähti: Katso tähtitaivaan keskipistettä tänä yönä

Pohjantähti on yötaivaan keskus, joka on opastanut merenkulkijoita vuosituhansien ajan. Pohjantähti on ikonisimpia tähtiä – ja löydät sen helposti itse. Lue tästä, miten.

Polaris, jota kutsutaan myös Pohjantähdeksi, on helppo löytää talven pimeydessä. Tähti on saanut nimensä siitä, että se sijaitsee hyvin lähellä pohjoista taivaannapaa – kohtaa, joka on kohtisuoraan Maan maantieteellisen pohjoisnavan yläpuolella – ja siksi se on aina pohjoisen suunnassa.

Nykyään Polaris on noin kolmen neljäsosa-asteen päässä taivaannavasta, mutta se liikkuu hitaasti lähemmäs, ja vuoden 2100 vaiheilla se on vain puolen asteen päässä. Sitten tähti alkaa jälleen loitontua taivaannavasta – tai siltä se vaikuttaa.

Tähtitaivas Pohjantähti

Yön kuluessa tähdet näyttävät kiertävän radoillaan pohjoisen taivaannavan ympäri.

Todellisuudessa taivaannapa liikkuu, koska Maan pyörimisakseli kääntyy hieman.

Polaris on keltainen ylijättiläinen, jonka massa on 5,4 kertaa Auringon massa, mutta muutamassa tuhannessa vuodessa se paisuu punaiseksi ylijättiläiseksi.

OPAS ILMIÖÖN

Polaris
© Jesper Grønne

Toimi näin

Missä ja milloin?

Vuoden ympäri läpi yön voit nähdä Pohjantähden pohjoisessa. Sen korkeus riippuu leveysasteesta, jolta sitä tarkkailet. Helsingissä tähti näkyy 60 asteen kulmassa horisonttiin nähden.

Miten?

Pohjoisen löydät tavallisen tai matkapuhelimessa olevan kompassin avulla. Vähän taivaan puolivälin yläpuolella näet hyvin kirkkaan tähden – voit tuskin erehtyä siitä.

Voit etsiä Pohjantähden myös Otavan avulla. Jos kuvittelet taivaalle suoran linjan Otavan loppupään kahdesta tähdestä ylöspäin, linja johtaa Pohjantähteen.