Opas: Näin löydät Marsin

Tammikuu 2023: Mars on miljoonien kilometrien päässä, mutta voit nähdä sen paljain silmin – ja se on yllättävän helppo löytää. Neuvomme, miten voit tarkkailla punaista planeettaa.

Mars

Punainen naapurimme valaisee iltataivasta

Nyt on erityisen suotuisa ajankohta erottaa tähtitaivaalta punainen planeetta Mars. Se näyttää loistavan kirkkaasti, vaikka Mars ja Maa Aurinkoa kiertävillä radoillaan tällä hetkellä ovat suhteellisen kaukana toisistaan. Vain noin kerran kahdessa vuodessa Mars tulee Maan lähelle, toisin sanoen noin 100 miljoonan kilometrin päähän, kun Aurinko, Maa ja Mars ovat samalla suoralla linjalla. Tänä vuonna näin ei tapahdu ollenkaan.

Mars on helppo tunnistaa sen oranssista hehkusta, jonka aiheuttaa sen pinnan ja kaasukehän ruosteenpunainen pöly. Marsin pinnasta on peräti 18 prosenttia rautaoksidia, joka tunnetusti värjää myös ruosteen ja veren. Maan pinnasta rautaoksidia on vain kahdeksan prosenttia. Voit nähdä Marsin värit paljain silmin tai kiikarilla.

Opas Marsiin

Alkukuusta Mars näkyy 54 asteen korkeudella etelässä klo 22.

©

Missä ja milloin?

Tammikuun alkupuolella Mars on yli 54 astetta horisontin yläpuolella etelässä klo 22, kuun lopulla kohta klo 20:n jälkeen. Illan ja yön kuluessa se liikkuu alaspäin kohti länttä.

Sekä 3. että 30. tammikuuta Kuu näyttää olevan taivaalla hyvin lähellä Marsia. 3. tammikuuta taivaankappaleet ovat niin lähellä toisiaan, että Mars lähes hukkuu Kuun valoon.

Kaukoputkella voit erottaa Marsin pinnalta yksityiskohtia, esimerkiksi valkean jään peittämät napalakit. Käytä suurta suurennusta eli lyhyen polttovälin okulaaria.