Opas: Katso Venuksen ja Kuun kohtaamista päivänvalossa

Yleensä pitää odottaa pimeää, kun haluaa ihailla tähtitieteen ilmiöitä taivaalla, mutta juuri nyt on mahdollisuus nähdä Kuun kohtaavan Venuksen keskellä kirkasta päivää. Sinun pitää vain lukea oppaamme.

Kuu ja Venus

Kuu ja Venus ovat Auringon jälkeen taivaan kirkkaimmin loistavat kappaleet.

© Shutterstock

Aurinko ja Kuu eivät ole ainoat taivaankappaleet, jotka voit nähdä päivänvalossakin. Naapurimme Venus loistaa niin kirkkaasti, että sen valo erottuu siniseltä taivaalta.

Venuksen voimakas valo johtuu siitä, että planeetta on lähellä Maata, mutta myös siitä, että sitä peittää paksu, tehokkaasti auringonvaloa heijastava pilvikerros.

Päiväsaikaan 20. heinäkuuta voit nähdä harvinaisen kosmisen kohtaamisen, kun Venus on aivan lähellä Kuuta. Taivaankappaleet ovat vain noin seitsemän asteen päässä toisistaan taivaalla. Ne molemmat voit nähdä paljain silmin, mutta Venus on ehkä silti vaikeampi erottaa. Kiikarilla planeetan kuitenkin löydät helposti.

Kuu näyttäytyy hyvin kapeana sirppinä, ja kiikarilla katsoessasi huomaat myös Venuksen olevan puolikuun muotoinen. Sen kiekosta vain noin 15 prosenttia on Auringon valaisema.

NÄIN NÄET ILMIÖN

Kuu ja Venus

Klo 12 Kuu ja Venus ovat noin 30 asteen korkeudella horisontin yllä itäkaakossa.

© Jesper Grønne

Toimi näin

Venus ja Kuu eivät ole taivaalla kaukana Auringosta. Sinun pitää varoa, että et katso suoraan Aurinkoon, sillä se voi aiheuttaa pysyviä silmävaurioita.

Voit nähdä Kuun ja Venuksen 20. heinäkuuta lähes koko päivän. Klo 12 Kuu on noin 30 asteen korkeudella itäkaakossa – noin 30 astetta Auringosta vasemmalle.

Etsi ensin Kuu, joka on kapean sirpin muotoinen, ja suuntaa kiikarisi sitä kohti. Liikuta sitten kiikaria vähäsen alaspäin ja oikealle, kunnes löydät Venuksen.