Kuunsirppi saa vieraita läheltä ja kaukaa

Maaliskuu 2023: Juuri nyt sinulla on ainutlaatuinen tilaisuus nähdä kuunsirppi, naapuriplaneettamme Venus ja kaukainen jättiläinen Uranus taivaalla aivan lähellä toisiaan. Neuvomme, miten voit tarkkailla kosmista kohtaamista ja sen yllättäviä yksityiskohtia.

Uranus i stjernehimlen

Venus loistaa kirkkaasti, kun taas Uranuksen voi vain nipin napin erottaa paljain silmin.

Tietoja kohtaamisesta

Illalla 24. maaliskuuta kapea kuunsirppi on lännessä ja vähän sen alapuolella näet jotain, mikä muistuttaa kirkkaasti loistavaa tähteä. Kimaltava täplä ei kuitenkaan ole tähti vaan naapuriplaneettamme Venus.

Jos katsot sitä tarkemmin kiikarilla, huomaat, että se ei ole täysin pyöreä. Se johtuu siitä, että se – samoin kuin Kuu – on vain osittain Auringon valaisema. Kuun vastapäiseltä puolelta löydät toisen planeetan, Uranuksen.

Se voi olla vaikeampi havaita, mutta kiikarilla sen pitäisi kyllä löytyä. Uranuksen valon himmeys johtuu siitä, että planeetta on yli kolmen miljardin kilometrin päässä, kun taas Venukseen on matkaa Maasta vain 185 miljoonaa kilometriä.

Tunnistat Uranuksen sen hieman sinertävästä väristä, jonka aiheuttaa sen kaasukehässä oleva metaani.

Opas kohtaamiseen

stjernehimmel vest

Klo 20 Kuu on 10–20 astetta läntisen horisontin yläpuolella.

©

Toimi näin

Illalla 24. maaliskuuta kasvava Kuu on lähellä Venusta ja Uranusta. Tunti auringonlaskun jälkeen Venus on lännessä 20:n ja Uranus 25 asteen korkeudella, mistä ne vähitellen laskevat.

Jos suuntaat kiikarisi kohti taivaankappaleita, erotat helpommin Uranuksen ja huomaat samalla, että Venuksesta vain noin 80 prosenttia on Auringon valaisemaa.

Jos haluat kuvata kohtaamisen, tarvitset jalustan. Uranus voi olla vaikea kuvattava, koska se loistaa niin himmeästi, mutta kannattaa kokeilla
pidempää valotusaikaa.