Månen forsvinder bag skygge

Kuu pimenee joutuessaan Maan varjoon

Toukokuu 2022: Kuu, Maa ja Aurinko ovat nyt samalla suoralla linjalla eli vuorossa on kuunpimennys. Käytännössä pimennys ei näy Suomessa.

Kuunpimennys

Kun Aurinko, Maa ja Kuu ovat samalla suoralla linjalla niin, että Kuu lipuu kokonaan tai osittain Maan varjoon, syntyy kuunpimennys.

Ilmiöön liittyy aina täysikuu, mutta se ei kuitenkaan satu jokaisen täydenkuun aikaan, koska Kuun Maata kiertävä rata on vähän kallellaan Maan ratatasoon nähden.

Kuunpimennys tapahtuu pari kertaa vuodessa. Maan varjon tummin ja sisin osa peittää Kuun kokonaan, pimennystä sanotaan täydelliseksi.

Månen forsvinder bag skygge

Kuvassa osa Kuusta on Maan täysvarjossa ja osa vaaleammassa ulommassa varjossa.

Tuolloin Kuu muuttuu hyvin tummaksi, mutta myös punertavaksi, koska Maan ilmakehä taittaa Auringosta tulevaa punaista valoa niin, että se osuu Kuun pinnalle.

Jos Kuusta vain osa jää Maan tummimman varjon peittoon, pimennys on osittainen.

Ja jos Kuu lipuu vain Maan uloimman vaalean varjon, puolivarjon eli penumbran halki, ilmiötä kutsutaan puolivarjopimennykseksi.

Kuunpimennysopas

©

MISSÄ JA MILLOIN?

Pimennys näkyy osittaisena Etelä-Skandinaviassa ja Keski-Euroopassa. Täydellisenä se näkyy läntisimmässä Euroopassa, valtaosassa Afrikkaa ja Pohjois-Amerikkaa sekä Etelä-Amerikassa.

Toukokuun 16. päivänä kello 4.32 Kuu lipuu Maan puolivarjoon. Lounais-Suomessa voi näkyä häivähdys puolivarjopimennyksestä, mutta käytännössä pimennys ei meillä näy.

NÄKYVYYS?

Jos pääset kuvaamaan pimennystä, käytä jalustaa, jotta kuvaan ei heikossa valossa tule tärinää. Nähdäksesi pimennyksen oikein läheltä käytä teleskooppia, jossa on moottoroitu jalusta.