Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

auringonpimennys, aurinko

Kuu haukkaa pienen palan Auringosta

Pimeä varjo lipuu Auringon kiekon yli keskellä alkukesän valoisia päiviä. Vuoden ainoa tilaisuus nähdä auringon­pimennys pohjoisilla leveysasteilla on 10. kesäkuuta. Hanki siis siihen mennessä auringonpimennyslasit, jotta voit nauttia Auringon ja Kuun tarjoamasta näytelmästä.

Shutterstock

Läpimitaltaan Aurinko on noin 400 kertaa niin suuri kuin Kuu, mutta koska se on 400 kertaa niin kaukana Maasta kuin Kuu, Kuu voi tietyissä oloissa täysin peittää näkymän Aurinkoon. Ilmiötä kutsutaan täydelliseksi auringonpimennykseksi.

Kaikki auringonpimennykset eivät ole täydellisiä. Kesäkuun 10. päivänä syntyy rengasmainen pimennys. Kuu lipuu Auringon eteen, mutta koska Kuu soikealla radallaan on hieman normaalia kauempana Maasta, se ei täytä niin paljon taivaasta, että se peittäisi Auringon kokonaan. Siksi Kuun ympärillä loistaa valorengas.

auringonpimennys, piirros
© Shutterstock

Kuu heittää kaksi varjoa

Kuun varjon ulompi osa, penumbra, tuottaa osittaisen auringonpimennyksen. Sisempi osa, umbra, taas aiheuttaa täydellisen tai rengasmaisen pimennyksen.

  • Kuun varjon sisäosasta, umbrasta, katsottuna auringonpimennys on täydellinen. Jos Kuu on niin kaukana, ettei se peitä Auringon koko kiekkoa, seuraa rengasmainen pimennys.

  • Umbran ympärillä on heikompi varjo, penumbra. Sen alueelta katsottuna Kuu ei siirry kokonaan Auringon eteen ja auringonpimennys on vain osittainen.

Rengasmainen pimennys näkyy hyvin mm. Grönlannissa ja Kanadassa. Suomessa ilmiö näkyy vinosta kulmasta, ja siksi Kuu peittää vain osan Auringon kiekosta. Suurimmillaan pimennys on pohjoisessa ja pienimmillään etelärannikolla. Utsjoella Auringosta peittyy 61 prosenttia, Oulussa 50 ja Helsingissä vain 39 prosenttia.

Suomessa voidaan tarkkailla seuraavaa osittaista pimennystä 25. lokakuuta 2022. Tämä pimennys ei näy missään päin maailmaa täydellisenä.

OPAS AURINGONPIMENNYKSEEN:

  • MISSÄ JA MILLOIN?

    Helsingissä pimennys kestää klo 12.52–15.15, Vaasassa 12.46–15.13, Oulussa 12.50–15.18 ja Utsjoella 12.51–15.19. Maksimi on vastaavasti klo 14.04, 13.59, 14.05 ja 14.06.

  • NÄKYVYYS?

    Pimennystä katsellessasi sinun tulee käyttää auringonpimennyslaseja, jotka estävät Auringon ultraviolettisäteilyn pääsyn sllmiisi. Ilman laseja voit saada vakavia silmävaurioita.

    Kuvatessasi käytä teleobjektiivin edessä aurinkosuodatinta ja aseta manuaalisesti fokus äärettömään. Säädä valotusta niin, ettei Auringon valoisa kiekko loista täysin valkoisena.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota