NASA/ESA

Kirkas pallomainen joukko tähdittää taivasta

Tammikuu 2023: Pallomainen tähtijoukko Messier 3 on yli kahdeksan miljardia vuotta vanha, mutta se on hyvin säilynyt. Sen kimaltava tähtien massa on yksi yötaivaan kauneimmista näkymistä.

TIETOJA TÄHTIJOUKOSTA

Juuri nyt taivaalla komeilee yksi Linnunradan kirkkaimmista tähtijoukoista, pallomainen joukko Messier 3. Pallomaiset joukot ovat syntyneet galaksien nuoruudessa, jolloin kaikkeudessa oli runsaasti vetyä.

Sitä mukaa kuin Linnunradan vetyvarat ehtyivät, pallomaisten joukkojen muodostuminen loppui.

Sittemmin useimmat niistä ovat kehittyneet litteiksi kierteisgalakseiksi, ja Linnunradasta tunnetaan vain noin 250 pallomaista joukkoa.

Linnunradassa ei enää ole tarpeeksi vetyä Messier 3:n kaltaisten joukkojen syntyyn.

© NASA/ESA

Messier 3:n iäksi arvioidaan 8–11,4 miljardia vuotta, ja se koostuu pääasiassa hyvin vanhoista punaisista tähdistä.

Messier 3 on 33 900 valovuoden päässä Maasta. Etäisyyden hahmotusta voi helpottaa vertaaminen Linnunradan vähintään 100 000 valovuoden läpimittaan.

Kaukana valosaasteesta voit nähdä Messier 3:n paljain silminkin, mutta yksityiskohdat erotat selvemmin kiikarilla.

TÄHTIOPAS

Puolenyön aikaan Messier 3 on noin 20 asteen korkeudella idässä.

©

Missä ja milloin?

Puoliltaöin 21. päivän uudenkuun vaiheilla näet Messier 3:n noin 20 astetta idän horisontin yllä kirkkaan Arcturus-tähden yläpuolella. Yön kuluessa se siirtyy korkeammalle kohti etelää.

Näkyvyys?

Pimeässä kaukana häiritsevästä keinovalosta voit nipin napin nähdä tähtijoukon paljain silmin. Saat siitä kuitenkin selkeämmän käsityksen käyttämällä apuna kiikaria.

Kahdeksan tuuman kaukoputkella voit erottaa yksittäisiä tähtiä kaikkialta pallomaisesta joukosta paitsi sen ytimestä. Ydin näkyy selvästi vasta vähintään 12-tuumaisella kaukoputkella.