Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kirkas pallomainen joukko tähdittää kevätyön taivasta

Joukko on yli kahdeksan miljardia vuotta vanha, mutta se on hyvin pitänyt pintansa. Messier 3 -joukon kimaltava tähtien massa on yötaivaan kauneimpia näkyjä.

NASA/ESA

TIETOJA TÄHTIJOUKOSTA

Juuri nyt taivaalla komeilee yksi Linnunradan kirkkaimmista tähtijoukoista, pallomainen joukko Messier 3. Pallomaiset joukot ovat syntyneet galaksien nuoruudessa, jolloin kaikkeudessa oli runsaasti vetyä.

Sitä mukaa kuin Linnunradan vetyvarat ehtyivät, pallomaisten joukkojen muodostuminen loppui.

Sittemmin useimmat niistä ovat kehittyneet litteiksi kierteisgalakseiksi, ja Linnunradasta tunnetaan vain noin 250 pallomaista joukkoa.

© NASA/ESA

Messier 3:n iäksi arvioidaan 8–11,4 miljardia vuotta, ja se koostuu pääasiassa hyvin vanhoista punaisista tähdistä.

Messier 3 on 33 900 valovuoden päässä Maasta. Etäisyyden hahmotusta voi helpottaa vertaaminen Linnunradan vähintään 100 000 valovuoden läpimittaan.

Kaukana valosaasteesta voit nähdä Messier 3:n paljain silminkin, mutta yksityiskohdat erotat selvemmin kiikarilla.

TÄHTIOPAS

Messier 3 - kuglehob stråler på himlen
© Stellarium

  • Missä ja milloin?

    Puoliltaöin 14. huhtikuuta voit nähdä Messier 3:n noin 50 astetta itäkaakon horisontin yllä juuri kirkkaan Arcturus-tähden yläpuolella. Myöhemmin yöllä se siirtyy kohti etelälounasta.

  • Näkyvyys?

    Pimeässä kaukana häiritsevästä keinovalosta voit nipin napin nähdä tähtijoukon paljain silmin. Saat siitä kuitenkin selkeämmän käsityksen käyttämällä apuna kiikaria.

    Kahdeksan tuuman kaukoputkella voit erottaa yksittäisiä tähtiä kaikkialta pallomaisesta joukosta paitsi sen ytimestä. Ydin näkyy selvästi vasta vähintään 12-tuumaisella kaukoputkella.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota