Katso ylös: Taivaan seitsemän sisarta loistavat sinisinä

Seulasten eli Plejadien seitsemän tähteä kiehtoivat esivanhempiemme mielikuvitusta – ja nyt voit nähdä ne omin silmin. Opastamme upean ilmiön tarkkailuun.

Seulaset

Seulasten tähtijoukko liikkuu sinisessä kaasupilvessä.

© Shutterstock

Seulasten eli Plejadien tähtijoukko on antanut innoituksen monien kansojen, mm. mayojen ja persialaisten, myytteihin. Muinaisessa Kreikassa vajaat 3 000 vuotta sitten Plejadit symboloivat seitsemää sisarta. Myytin mukaan Zeus oli muuttanut plejadeiksi kutsutut sisaret tähdiksi lohduttaakseen heidän isäänsä Atlasta, joka joutui kantamaan taivasta harteillaan.

Todellisuudessa Seulaset ovat tähtijoukko, johon seitsemän tunnetun tähden lisäksi kuuluu yli tuhat muuta tähteä.

Kuten muidenkin tähtijoukkojen myös Seulasten kaikki tähdet ovat syntyneet samasta kaasupilvestä. Tämä tapahtui noin 115 miljoonaa vuotta sitten. Alkuperäinen kaasupilvi on hävinnyt, mutta tähdet ovat liikkuneet uuteen pilveen, joka näkyy sinertävänä sumuna niiden ympärillä.

Seulasten seitsemän sisarta ovat näkyvissä syksyllä ja talvella, ja ne erottaa helposti paljain silmin.

OPAS ILMIÖÖN

Seulaset
© Jesper Grønne

Toimi näin

Missä ja milloin?

Seulaset näkyvät koko kuukauden, mutta kirkkaimmillaan ne ovat syyskuun 15. päivän jälkeisenä yönä, jolloin Kuun valo ei häiritse. Klo 1 tähtijoukko on noin 30 astetta horisontin yllä idässä.

Miten?

Seulasten seitsemän sisarta voi nähdä paljain silmin, mutta ne erottuvat selvemmin kiikarilla. Aseta kiikari jalustalle tai tue sitä vaikkapa oksaa vasten.

Jos haluat kuvata tähtijoukkoa ja sen kaasupilveä, käytä pitkää teleobjektiivia, pitkää valotusaikaa ja seurantamoottoria, jotta kamera voi seurata joukon liikettä taivaan halki.