Katso ylös: Neitsyeen kätkeytyy kaksi valtavaa munaa

Kaksi tulikuumaa munaa, joista kummallakin on vähintään seitsemän Auringon massa. Ne kätkeytyvät Neitsyen tähdistöön, ja voit nähdä ne tänä iltana, jos luet vinkkimme.

Spica Jomfruen
© Pablo Carlos Budassi

Kevät on parasta aikaa tutkailla Neitsyen tähdistöä ja sen kirkkainta – ja ehkä myös kiehtovinta – tähteä, Spicaa.

Häikäisevä Spica koostuu tosiasiassa kahdesta toisiaan läheltä kiertävästä tähdestä. Molemmat tähdet ovat sinertäviä, hyvin kuumia ja suhteellisen suuria. Toinen on seitsemän ja toinen kymmenen kertaa niin raskas kuin Aurinko.

Spica-järjestelmään kuuluu mahdollisesti muitakin pienempiä tähtiä, mutta nykyteleskoopeilla asiasta ei saada varmuutta.

Spican kaksi tähteä eivät ole pyöreitä kuten Aurinko, vaan munan muotoisia. Ne kiertävät toisiaan hyvin lähellä ja vetävät siksi painovoimallaan toisensa soikeaan muotoon, missä kärki osoittaa kumppania kohti. Tähtien kierros toistensa ympäri kestää vain neljä vuorokautta.

OPAS ILMIÖÖN

Spica Jomfruen
© Jesper Grønne

Toimi näin

Spica näkyy taivaalla koko toukokuun. Sitä voi hyvin tarkkailla puolen­yön aikaan, kun se on suhteellisen korkealla taivaalla – noin 20 astetta etelän horisontin läpuolella.

Spica loistaa kirkkaasti, ja sen voi helposti nähdä paljain silmin. Et kuitenkaan näe Spican tähtiä erikseen. Ne kiertävät toisiaan niin lähellä, että tutkijoillakin on vaikeuksia erottaa ne.

Kiikarilla tai kaukoputkella näet Spican sinertävän valon, joka välkkyy ilmakehän kerrosten läpi. Kaukoputkella näet myös Spican yläpuolella oikealla joitakin Neitsyen galakseista.