Katso ylös: Kosmisessa pallossa kimaltaa 100 000 tähteä

100 000 ikivanhaa tähteä on kasautunut tiiviisti valtavaksi kimaltavaksi palloksi. Upea ilmiö näkyy juuri nyt yötaivaalla – ja opastamme, minne päin sinun kannattaa tiirailla.

Messier 10
© NASA

Keväällä ja kesällä tähtijoukko Messier 10 komeilee korkealla yötaivaalla. Eteläisimmässä Suomessa voit kesäöinäkin nähdä häivähdyksen sen noin 100 000:sta tiiviisti lähekkäin sijaitsevasta tähdestä. Messier 10 on pallon muotoinen kasauma tähtiä, jotka ovat syntyneet samasta tähtisumusta ja pysyneet siitä alkaen yhdessä.

Useimmat pallomaiset joukot ovat muodostuneet Linnunradan varhais­historiassa, ja tähdet ovat siksi yleensä 11 miljardia vuotta vanhoja. Tämä ei kuitenkaan päde kaikkiin Messier 10:n tähtiin.

Joukon keskellä on monia suhteellisen nuoria, alle viiden miljardin vuoden ikäisiä tähtiä. Ne ovat mahdollisesti syntyneet kahden vanhan tähden törmättyä yhteen. Nuoret tähdet tunnistaa niiden sinertävästä väristä. Vanhat ovat keltaisempia.

OPAS ILMIÖÖN

Messier 10 stjernehob
© Jesper Grønne

TOIMI NÄIN

Missä ja milloin?

Eteläisimmässä Suomessa voit nähdä kiikarilla pallomaisen joukon Messier 10:n. Kesäkuun 18. päivän uudenkuun vaiheilla Kuun valo ei häiritse. Joukko on 25° etelän horisontin yllä klo 2.

Miten?

Aseta kiikari puuta, jalustaa tai jotain muuta tukea vasten. Etsi oikeaa aluetta liikuttamalla kiikaria rauhallisesti edestakaisin eri korkeuksilla, kunnes saat tähtijoukon näkyviisi.

Etsi suurta. epätarkkaa valon­lähdettä. Jos näet lähekkäin kaksi utuista valopilkkua lähes samalla korkeudella, oikeanpuoleinen hieman himmeämpi on toinen pallojoukko, Messier 12.