Katso ylös: Aurinko näyttää normaalia pienemmältä

Juuri nyt Aurinko vaikuttaa normaalia pienemmältä. Lue, miksi niin on ja miten parhaiten voit tarkkailla tätä kosmista ilmiötä.

Apheli – Aurinko on tavallista kauempana

Pohjoisella pallonpuoliskolla Aurinko on kesällä kauempana kuin talvella.

© Shutterstock

Heinäkuun alkuun osuu se vuoden ajankohta, jolloin Maa on radallaan kauimpana Auringosta. Tilannetta sanotaan apheliksi. Välimatka on tuolloin noin 152 miljoonaa kilometriä eli viisi miljoonaa kilometriä enemmän kuin tammikuussa, jolloin Maa on lähinnä Aurinkoa eli se on perihelissä.

Pitkän etäisyyden vuoksi Aurinko täyttää taivaasta normaalia vähemmän. Kokoero on vain joitakin prosentteja, ja siksi et voi havaita sitä paljain silmin. Aurinkoa tammikuussa ja heinäkuussa esittävissä kuvissa ero kuitenkin näkyy selvästi.

Etäisyydestä huolimatta Aurinko suo meille enemmän lämpöä heinäkuussa kuin tammikuussa. Se johtuu siitä, että Maan kalteva akseli nyt kääntää pohjoista pallonpuoliskoa Aurinkoa kohti. Siten Aurinko nousee taivaalla korkeammalle ja lämmittää enemmän.

Apheli – Aurinko on tavallista kauempana
© Shutterstock & Ken Ikeda

Maan rata ei ole pyöreä

TOIMI NÄIN

Apheli – Aurinko on normaalia kauempana

Aurinko näyttää heinäkuussa (oikealla) hivenen pienemmältä kuin tammikuussa (vasemmalla).

© Afdumitriu
  • Apheli on tänä vuonna 6.7. auringonlaskun aikaan. Paras paikka tarkkailla Aurinkoa juuri tuolloin on rannikko, jolta avautuvan näköalan suunta on länteen tai pohjoiseen.

  • Kun Aurinko laskee horisonttiin, sen valo ei ole yhtä voimakas kuin päiväaikaan, mutta älä silti katso sitä kovin pitkään yhtäjaksoisesti, jotta et vahingoita silmiäsi.

  • Hyvällä onnella voit nähdä vihreän välähdyksen, kun Aurinko katoaa horisontin taakse. Ilmiö johtuu siitä, että ilmakehä vääristää päivän vihoviimeisiä auringonsäteitä.