Jupiter ja Venus ympäröivät kuunsirpin

Helmikuu 2023: Juuri nyt sinulla on ainutlaatuinen mahdollisuus nähdä, miten Aurinkokunnan suurin planeetta Jupiter kohtaa Venuksen ja Kuun iltataivaalla. Näet ne paljain silminkin – mutta kiikari paljastaa enemmän kiehtovia yksityiskohtia.

Kohtaaminen

Kaksi päivää uudenkuun jälkeen näet Aurinkokunnan suurimman planeetan Jupiterin ja kuumimman planeetan Venuksen rinta rinnan kapean kuunsirpin kanssa. Auringon painuttua horisontin taakse nämä kolme taivaankappaletta kohtaavat toisensa iltataivaalla ja laskevat sitten kohti horisonttia.

Koska Kuu on vasta kasvavan vaiheensa alussa, sinulla on mahdollisuus nähdä myös ”maatamo“.

Siinä Maasta heijastuva auringonvalo valaisee Kuun varjopuolta niin, että hahmotat erityisen selvästi Kuun kolmiulotteisen muodon.

Samoin kuin Kuulla myös Venuksella on vaiheet. Kiikarilla huomaat, että planeetta ei näy pyöreänä vaan se on vain osin Auringon valaisema. Voit myös suunnata kiikarisi Jupiteriin ja nähdä planeetan suurimpien kuiden kiertävän sen vierellä.

Opas kohtaamiseen

©

Toimi näin

Etsi illalla 22. helmikuuta paikka, josta avautuu esteetön näkymä länsilounaan horisonttiin. Kun Aurinko laskee, Kuun, Venuksen ja Jupiterin valo tulee selvästi esiin.

Kuu on keskellä, Jupiter hiukan yläpuolella ja Venus oikealla. Kaikki kolme voit nähdä paljain silmin, ja mitä lähemmäs horisonttia ne tulevat, sitä suuremmilta ne näyttävät – optinen harha.

Tavallisella kiikarilla voit nähdä Venuksen päivä- ja yöpuolen, Jupiterin kuut ja yksityiskohtia Kuun pinnasta. Tue kiikaria jotain tukevaa vasten, esimerkiksi jalustaa tai puuta.