Jättimäinen kierteisgalaksi kimaltelee miljoonien valovuosien päässä

Se sisältää biljoona tähteä, ja sen kaunis kierteishaara täyttää taivaasta yhtä paljon kuin täysikuu. Ota siis kiikari ja lähde katsomaan sitä yön pimeydessä!

Se sisältää biljoona tähteä, ja sen kaunis kierteishaara täyttää taivaasta yhtä paljon kuin täysikuu. Ota siis kiikari ja lähde katsomaan sitä yön pimeydessä!

NASA/ESA

TIETOJA GALAKSISTA

Galaksi Messier 101 täyttää taivaasta lähes yhtä paljon kuin täysikuu, ja se sijaitsee Ison karhun tähdistössä aivan Otavan tähtikuvion vieressä.

Vaikka galaksi on näin suuri, sitä on vaikea erottaa taivaalta, koska se on lähes 21 miljoonan valovuoden päässä meistä. Suuren etäisyyden vuoksi sen valo on niin heikkoa, ettei sitä voi nähdä paljain silmin.

Sen sijaan galaksi näkyy tavallisella kiikarilla tai vielä paremmin pienellä kaukoputkella.

© NASA/ESA

Galaksin löysi ranskalainen tähtitieteilijä Pierre Méchain vuonna 1781. Messier 101 tunnetaan myös nimellä Tuulimyllygalaksi, koska sen Maahan näkyvät kierteishaarat tuovat mieleen pyörivän tuulimyllyn.

Messier 101:n läpimitta on noin 170 000 valovuotta, joten se on suunnilleen Linnun­radan kokoinen tai vähän sitä isompi. Se kuitenkin sisältää arviolta noin biljoona tähteä eli yli kaksi kertaa niin paljon kuin kotigalaksimme Linnunrata.

GALAKSIOPAS

Messier 101 – Gigantisk spiralgalakse lyser op i din kikkert
© Stellarium

Missä ja milloin?

Messier 101 loistaa vain heikosti, ja siksi sen voi nähdä parhaiten huhtikuun 12. päivän uudenkuun vaiheilla, jolloin Kuun valo ei häiritse. Etsi paikka, missä ei ole valosaastetta.

Näkyvyys

Puoliltaöin galaksi on noin 65 astetta horisontin yllä idässä. Löydät sen Otavan ”vaununkahvan” alimman tähden vasemmalta puolelta. Otava näkyy taivaalla juuri pääsi yläpuolella.

Kiikarilla katsottuna galaksi näkyy himmeänä. 8 tuuman kaukoputkella voit erottaa sen hohtavan halon ympäröimän ytimen sekä kierteishaarat ja voimakkaimpien vetypilvien valopilkut.