Jättiläismäinen muna on samassa linjassa Maan ja Auringon kanssa

Huhtikuu 2023: Haumea on kauempana kuin Pluto. Tämä munan muotoinen kääpiöplaneetta on hyvin erikoinen, ja juuri nyt sinulla on hyvä tilaisuus erottaa se yötaivaalta.

Stjernehimlen, Haumea

Haumea on pisimmältä sivultaan noin 2 000 km pitkä ja kapeimmalta kohdaltaan 1 000 km.

Haumea

Aurinkokunnassa kiertää kahdeksan planeetan lisäksi viisi kääpiöplaneettaa. Kääpiöplaneetat ovat niin pieniä, että ne eivät ole pystyneet puhdistamaan rataansa muista kappaleista, mikä on planeetaksi luokittelun edellytys. Ne ovat kuitenkin riittävän suuria, jotta ne voi suotuisissa oloissa nähdä harrastajakaukoputkella.

Juuri nyt yksi erikoisimmista kääpiöplaneetoista, Haumea, on samassa linjassa Maan ja Auringon kanssa ja sen voi siksi nähdä Maasta. Haumea ei ole pyöreä kuten muut kääpiöplaneetat, vaan se on munan muotoinen. Tämä johtuu sen epätavallisen suuresta pyörimisnopeudesta. Lisäksi sillä on kääpiöplaneetoista ainoana ympärillään renkaita.

Nopeus ja renkaat ovat todennäköisesti syntyneet Haumean törmättyä suureen kappaleeseen miljardeja vuosia sitten. Haumea pysyttelee Aurinkokunnan uloimmissa osissa – kauempana Auringosta kuin Pluto – ja siksi sen olemassaolo havaittiin vasta 2004.

Opas Haumeaan

Stjernehimlen, Haumea

Klo 2 Haumea on noin 45 astetta eteläisen horisontin yllä.

©

Katso itse

Huhtikuun 20. päivänä Haumea on suorassa linjassa Maan ja Auringon kanssa ja siten niin lähellä Maata kuin se voi olla. Pari tuntia puolenyön jälkeen se on puolivälissä taivasta etelässä.

Haumea on pieni ja varsin himmeä, joten tarvitset kaukoputken. Haumea on noin 5 astetta vinosti alas ja vasemmalle Karhunvartijan tähdistön kirkkaasta Arcturus-tähdestä.

Jos kuvaat Haumeaa useita kertoja seuraavien kuukausien aikana, huomaat sen siirtyvän suhteessa tähtiin yhä alemmas taivaalla, kunnes se lopuksi katoaa horisontin taakse.