Jesper Grønne, www.hvadihimlen.dk
Värillinen Kuu

Ilmakehä vääristää Kuun muotoa ja värejä

18. maaliskuuta 2022: Jos olet tarkkana täydenkuun ilmestyessä horisontin ylle, voit nähdä tutun taivaankappaleen aivan vääristyneenä.

Nyt on hyvä tilaisuus tarkkailla hieman litistyneen oloista ja värikästä Kuuta.

Ilmiö syntyy, kun täysikuu on matalalla horisontissa ja sen valo siksi tulee silmiisi vinosti ilmakehän läpi.

Valon pitää kulkea paksun ilmakerroksen läpi, ja silloin se vääristyy enemmän kuin Kuun ollessa korkealla taivaalla. Vääristyminen muun muassa nostaa Kuun alareunaa ylöspäin, jolloin Kuu näyttää litistyvän.

Samalla värit taittuvat niin, että siniset sävyt häviävät ja Kuu saa punertavan hehkun. Lisäksi valon taittuminen luo ohuen vihreän reunuksen Kuun yläosaan ja punaisen reunuksen alaosaan.

Kaiken huipuksi Kuu vaikuttaa normaalia suuremmalta ollessaan matalalla.

Se ei johdu ilmakehästä, vaan se on optinen harha, joka syntyy siksi, että ihminen silmillään vertaa Kuun kokoa esimerkiksi taivaanrannassa näkyviin rakennuksiin tai puihin.

OPAS KUUHUN

Tähtikartta – Kuun värit ja muodot

Auringonlaskun aikaan täysikuu alkaa nousta idän horisontin ylle.

© Jesper Grønne, www.hvadihimlen.dk

MISSÄ JA MILLOIN?

Maaliskuun 18. päivänä Auringon laskiessa länteen voit tarkkailla täydenkuun nousua idän taivaalle. Etsi paikka, josta on esteetön näkymä koillisen horisonttiin.

NÄKYVYYS?

Kuun hieman litistynyt muoto ja vääristyneet värit näkyvät parhaiten kiikarilla. Kuun ylä- ja alaosan ohuet värilliset reunukset erottuvat kuitenkin selkeimmin valokuvissa.

Jotta kuvaan tallentuvat kaikki yksityiskohdat, tarvitaan korkea erottelukyky ja terävä tarkennus. Käytä jalustaa ja kokeile esimerkiksi aukkoa f/6,7, ISO 800:aa ja 2 sekunnin suljinaikaa.