TIETOJA KOMEETASTA TŠURJUMOV–GERASIMENKO
Komeetta 67P/Tšurjumov-Gerasimenko tunnetaan erikoisesta muodostaan. Se muistuttaa lähinnä kylpyankkaa, ja marraskuussa 2021 se ui ohitsemme epätavallisen läheltä.
Komeetta on peräisin Aurinkokunnan syntyajoilta 4,6 miljardin vuoden takaa.
Se on ollut valtaosan ajasta Kuiperin vyöhykkeellä planeettojen radan ulkopuolella, mutta tiettynä ajankohtana se on paiskautunut Aurinkokunnan sisäosiin, missä se nyt kiertää.

Rosetta-luotain laski vuonna 2014 pienen moduulin Tšurjumovin–Gerasimenkon pinnalle.
Neljän kilometrin pituinen komeetta pyörähtää itsensä ympäri 12,4 tunnissa ja kiertää Auringon 6,45 vuodessa. Vuonna 2014 komeettaa tutki Rosetta-luotain, joka pudotti sinne pienen laskeutujan.
Tämä oli ensimmäinen hallittu laskeutuminen komeetalle. Rosetta otti yli 100 000 kuvaa ja kiersi komeettaa lähituntumasta kaksi vuotta, ennen kuin se törmäytettiin komeetan pintaan.
OPAS KOMEETTAAN

Kello 2 komeetta näkyy idässä noin 30 asteen korkeudella.
MISSÄ JA MILLOIN?
Kello kahden tienoilla komeetta on suoraan idässä noin 30 asteen korkeudella. Marraskuun alussa löydät sen juuri Kaksosten tähdistön kirkkaan Pollux-tähden alapuolelta.
NÄKYVYYS?
Tänä vuonna komeetta vaikuttaa epätavallisen kirkkaalta, ja se on näkyvissä koko marraskuun ja joulukuun. Kiikarilla näet itse komeetan, ja kaukoputki näyttää jo osan sen pyrstöstäkin.
Marraskuun 4. päivän uudenkuun jälkeen Kuun valo on minimissään. Jos voit pysytellä kaukana häiritsevästä keinovalosta, olosuhteet ovat ihanteelliset komeetan tarkkailuun.