Shutterstock
Topbillede solformoerkelse

Auringonpimennys 2022: Kuu haukkaa palasen Auringosta

Tänä syksynä sinulla on harvinainen tilaisuus nähdä auringonpimennys pohjoisilla leveysasteilla, kun Kuu lipuu Maan eteen ja varjostaa Auringon valoa. Muista ottaa käyttöön auringonpimennyslasit, jotta voit turvallisesti nauttia Auringon ja Kuun tanssista.

Auringonpimennys

Tumma varjo lipuu myöhäissyksyn keskipäivän Auringon eteen. Koko Pohjolassa nähdään 25. lokakuuta auringonpimennys – ilmiö, joka syntyy Kuun peittäessä Auringon valon.

Läpimitaltaan Aurinko on noin 400 kertaa niin suuri kuin Kuu, mutta koska se on 400 kertaa niin kaukana Maasta kuin Kuu, Kuu voi tietyissä oloissa täysin peittää näkymän Aurinkoon. Tällöin kysessä on täydellinen auringonpimennys. Pimennys voi olla myös osittainen. Tuolloinkin Kuu lipuu Auringon eteen, mutta hieman vinossa kulmassa niin, että se peittää vain osan Auringosta. Siten Aurinko vaikuttaa lähinnä puolikuulta pimennyksen saavuttaessa huippukohtansa.

Lokakuun auringonpimennys on osittainen, mutta se peittää noin puolet Auringon kiekosta ja näkyy meillä hyvin. Voit seurata pimennystä hetkestä, jolloin Kuu hipaisee Auringon kiekkoa, siihen, kun kiekko taas loistaa täytenä. Pohjolassa nähdään seuraava auringonpimennys 29. maaliskuuta 2025, mutta tuolloin Kuu peittää vain pienen kaistaleen Auringosta. Seuraavaa täydellistä pimennystä pitää odottaa vuoteen 2126.

Solen, maanen, jorden
©

ilmiön taustaa: Kuu heittää kaksi varjoa

Kuun varjon ulompi osa, penumbra, tuottaa osittaisen auringonpimennyksen. Sisempi osa, umbra, taas aiheuttaa täydellisen tai rengasmaisen pimennyksen.

Kuun varjon sisäosasta, umbrasta, katsottuna auringonpimennys on täydellinen. Jos Kuu on niin kaukana, ettei se peitä Auringon koko kiekkoa, seuraa rengasmainen pimennys.

Umbraa ympäröi heikompi varjo, penumbra. Sen alueelta katsottuna Kuu ei peitä kokonaan Aurinkoa ja pimennys on siten vain osittainen.

Opas auringonpimennykseen

Stjernekort solformoerkelse

Aurinko on pimennyksen aikana korkealla etelässä.

©

Milloin?

Helsingissä pimennys alkaa klo 12.11., maksimi on klo 13.21 ja pimennys loppuu klo 14.31. Vaasassa vastaavat ajat ovat 12.09, 13.16 ja 14.25, Utsjoella 12.11, 13.18 ja 14.24.

Miten?

Pimennystä katsellessasi sinun tulee käyttää auringonpimennyslaseja, jotka estävät Auringon ultraviolettisäteilyn pääsyn sllmiisi. Ilman laseja voit saada vakavia silmävaurioita.

Kuvatessasi käytä teleobjektiivin edessä aurinkosuodatinta ja aseta manuaalisesti fokus äärettömään. Säädä valotusta niin, ettei Auringon valoisa kiekko loista täysin valkoisena.