Asteroidivyöhykkeen kuningas on linjassa Maan ja Auringon kanssa

Maaliskuu 2023: Kääpiöplaneetta Ceres on ylivoimaisesti suurin Marsin ja Jupiterin välisellä asteroidivyöhykkeellä kiertävä kappale. Juuri nyt se on samalla suoralla linjalla Auringon ja Maan kanssa, mikä tarjoaa sinulle ainutlaatuisen mahdollisuuden nähdä tämä kaukainen kiertolainen omin silmin.

Ceres

Uuden tutkimuksen mukaan Cereksen pinnan alla saattaa hyvinkin olla nestemäistä vettä.

Sisältökatsaus

  1. Ceres
  2. Opas Cerekseen

Ceres

Marsin ja Jupiterin välinen asteroidivyöhyke sisältää miljoonia asteroideja, joista yli miljoona on läpimitaltaan yli kilometrin. Vyöhykkeen suurin kiertolainen, Ceres, saa kuitenkin kaikki naapurinsa kalpenemaan.

Ceres muodostaa yksin 25 prosenttia asteroidivyöhykkeen massasta, ja sen läpimitta on 939 kilometriä. Cerestä kutsuttiin aiemmin asteroidiksi, mutta nykyään sitä pidetään sen pyöreän muodon vuoksi kääpiöplaneettana.

Juuri nyt Ceres on suhteellisen lähellä Maata. Lisäksi se on oppositiossa eli samalla suoralla linjalla Maan ja Auringon kanssa, joten Cereksen pinta on täysin Auringon valaisema. Näistä syistä Ceres erottuu nyt taivaalta poikkeuksellisen hyvin.

Paljain silmin sitä ei näe, mutta sitä voi tarkastella kiikarilla tai kaukoputkella.

Opas Cerekseen

Stjernehimmel syd

Klo 2 Ceres on noin 45 astetta horisontin yllä etelässä.

©

Toimi näin

Voit nähdä Cereksen illalla ja yöllä maaliskuun 21. päivän jälkeen. Se nousee idästä auringonlaskun aikaan, ja klo 2 se on korkeimmillaan taivaalla: 45 astetta etelän horisontin yläpuolella.

Jos sää on huono 21. maaliskuuta, voit hyvin odottaa muutamia päiviä. Sitten Ceres on hivenen kauempana ja loistaa hivenen himmeämmin, mutta sillä ei ole käytännön merkitystä.

Jos sää on kirkas useana yönä peräkkäin, voit kuvata Cereksen liikkeen suhteessa sen taustalla oleviin tähtiin. Sinun pitää vain ottaa valokuva samaan aikaan joka yö.