Chris Cook/NASA

Katso ylös: Jättimäinen kirjain pimentää tähtitaivasta

Osa tähtitaivaasta on pukeutumassa mustaan. Syy siihen on pölystä ja kaasusta koostuva valtava musta kirjain. Opastamme, miten voit nähdä tämän ainutlaatuisen ilmiön.

Tähtisumuista

Tässä kuussa voit nähdä pimeitä tähtisumuja. Ne ovat Aurinkokunnan ulkopuolisia alueita, jotka koostuvat suhteellisen tiheästä pölystä ja kaasusta. Niistä ei säteile valoa, ja ne erottuvatkin vain siksi, että ne peittävät takanaan olevien tähtien valon.

Pimeissä sumuissa syntyy tähtiä, ja siten ne sisältävät vetyä, heliumia ja muita molekyyliyhdisteitä, joista tähdet koostuvat. Yleensä sumuja syntyy supernova- tai hypernovaräjähdyksen jäännöksistä.

Vaikka alueet näyttävät tyhjiltä, ne ovat valtavien molekyylisumujen tiheimpiä osia ja ne koostuvat tiiviisti pakkautuneista pöly- ja kaasuhiukkasista.

Pölyhiukkasten koko on yleensä alle mikrometrin. Siinä kokoluokassa tietyt sumujen hiukkaset imevät itseensä tehokkaasti näkyvän valon.

Ilmiön taustaa: Sumujen sisältö määrää värin

Tähtisumut nähdään Maasta erilaisina niiden koostumuksen mukaan. Sumuja on monentyyppisiä,mutta oheiset kolme tyyppiä kuuluvat yleisimpiin.

© Shutterstock/merete obaek

Vetypilvi

Jos sumusta hohtaa punertavaa valoa, siinä on enimmäkseen vetyä, jonka atomit lähettävät säteilyä jäähtyessään.

© Shutterstock/Merete Obaek

Pölypilvi

Tämä pilvi ei itse lähetä lainkaan valoa, mutta sen erilaiset pöly- ja kaasuhiukkaset heijastavat ympärillä sijaitsevien tähtien valoa.

© Shutterstock/Merete Obaek

Tiheä pölypilvi

Jotkin tähtisumut ovat niin tiheitä, että ympäröivien tähtien valo ei läpäise niitä. Nämä sumut näyttävät mustilta läikiltä tähtitaivaalla.

Juuri nyt taivaalla näkyvät pimeät tähtisumut B142 ja B143 – yhteisnimeltään Barnardin E-sumu.

Nimen alkuosa on kunnianosoitus yhdysvaltalaisastronomi Edward Emerson Barnardille, joka vuoden 1900 tienoilla luetteloi pimeitä tähtisumuja, mm. B142:n ja B143:n. Nimen loppuosa viittaa sumujen muodostamaan E-kirjainta muistuttavaan kuvioon. Suuri E täyttää taivaalta kahta täyttäkuuta vastaavan alueen.

Opas tähtisumuihin

Stjernehimlen E-taagen
©

MISSÄ JA MILLOIN?

Toukokuun 19. päivän uudenkuun vaiheilla kello 2 yöllä voit nähdä E-sumun 20–30 astetta horisontin yllä eteläkaakossa. Pohjois-­Suomessa tosin on tuolloin jo liian valoisaa.

NÄKYVYYS?

Jos olet tarpeeksi pimeässä ympäristössä, missä ei ole häiritsevää keinovaloa, voit nähdä tähtisumut tavallisella kiikarilla. Se edellyttää kuitenkin täysin tähtikirkasta yötä.

Barnardin E-sumu näyttää taivaalla suunnilleen kaksi kertaa täysikuun levyiseltä. Saat sumut näkyviin, kun käytettävissäsi on teleobjektiivi ja pieni seurantalaite.