Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Taivaalle ilmestyy iso kirjain

TÄHTIOPAS: Marraskuun keskivaiheilla osa tähtitaivaasta pukeutuu mustaan. Siihen ovat syynä tähtisumut B142 ja B143, joita kutsutaan Barnardin E-sumuksi. Tiheytensä vuoksi sumut eivät läpäise niiden takana loistavien tähtien valoa, ja ne näyttävät siksi mustalta läikältä taivaalla.

Chris Cook/NASA

Tähtisumuista

Pimeät tähtisumut ovat Aurinkokunnan ulkopuolisia alueita, jotka koostuvat tiheästä pölystä ja kaasusta. Niistä ei säteile valoa, ja ne erottuvatkin vain siksi, että ne peittävät takana olevien tähtien valon. Kirkkaina öinä voit tarkkailla ilmiötä pelkällä kiikarilla.

Pimeissä sumuissa syntyy tähtiä, ja siten ne sisältävät vetyä, heliumia ja muita molekyyliyhdisteitä, joista tähdet koostuvat. Yleensä sumuja syntyy supernova- tai hypernovaräjähdyksen jäännöksistä.

Vaikka alueet näyttävät tyhjiltä, ne ovat todellisuudessa valtavien molekyylisumujen tiheimpiä osia ja ne koostuvat tiiviisti lähekkäin pak­kautuneista pöly- ja kaasuhiukkasista.

Pölyhiukkaset ovat yleensä alle mikrometrin kokoisia, ja siinä kokoluokassa tiettyjen aineiden hiukkaset imevät itseensä tehokkaasti näkyvän valon.

Ilmiön taustaa: Sumujen sisältö määrää värin

Tähtisumut nähdään Maasta erilaisina niiden koostumuksen mukaan. Sumuja on monentyyppisiä,mutta oheiset kolme tyyppiä kuuluvat yleisimpiin.

E-sumu sijaitsee noin 2 000 valovuoden päässä Maasta, ja se on saanut nimensä E-kirjainta muistuttavasta kuviosta, jonka siihen kuuluvat kaksi sumua muodostavat.

Sumu on nimetty yhdysvaltalaisastronomi Edward Emerson Barnardin mukaan, joka luet­teloi useita pimeitä tähtisumuja vuoden 1900 tienoilla.

Niiden joukossa olivat sumut B142 ja B143, jotka näkyvät iltaisin marraskuun keskivaiheilla.

Opas tähtisumuihin

© Stellarium

  • MISSÄ JA MILLOIN?

    Marraskuun 15. päivän uudenkuun vaiheilla tähtisumut liikkuvat lounaasta noin 35 asteen korkeudelta alas kohti läntistä horisonttia (Kotkan tähdistön ympärillä – katso tähtäintä). Tähtisumut näkyvät parhaiten alkuillasta.

  • NÄKYVYYS?

    Jos olet tarpeeksi pimeässä ympäristössä, missä ei ole häiritsevää keinovaloa, voit nähdä tähtisumut tavallisella kiikarilla. Se edellyttää kuitenkin täysin tähtikirkasta yötä.

    Barnardin E-sumu näyttää taivaalla suunnilleen kaksi kertaa täysikuun levyiseltä. Saat sumut näkyviin, kun käytettävissäsi on teleobjektiivi ja pieni seurantalaite.

Lue myös:

Kaksoistähti Algol
Tähdet

Paholaisen tähti leikittelee valolla

3 minuuttia
Cat's eye nebula
Tähdet

Mikä on planetaarinen sumu?

1 minuuttia
Stjernebilledet Lille Hund på himlen
Tähdistöt

Pienen koiran tähdistössä on kuoleva tähti

4 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota