Tähtien väri paljastaa niiden lämpötilan

TÄHTIOPAS: Punaisia, keltaisia ja sinisiä. Kirkkaana talvi-iltana voit paljain silmin nähdä jopa 2 700 tähteä – ja jos katsot oikein tarkkaan, huomaat niiden olevan erivärisiä. Väri kertoo, miten kuumaa tähden pinnalla on, ja se auttaa tutkijoita myös selvittämään tähden elinkaaren vaiheen.

TÄHTIEN VÄRIT

Tammikuun pimeät talviyöt tarjoavat erinomaisen tilaisuuden tarkkailla tähtien lähettämää valoa, koska pohjoinen pallonpuolisko on kääntynyt pois Auringosta ja tähdet erottuvat selvästi taivaalta.

Tähden väri paljastaa sen lämpötilan. Kylmimmät ja vanhimmat ovat punertavia, kun taas kuumimmat, nuoret tähdet hohtavat sinertävinä.

Ero johtuu siitä, että lyhytaaltoinen sininen valo sisältää enemmän energiaa kuin pitkäaaltoinen punainen valo.

Mitä kuumempi tähti on, sitä enemmän sinistä valoa se lähettää. Lämpötilan mittaaminen on parhaita menetelmiä, joilla tähtien ominaisuuksista saadaan tietoa.

Vertaamalla tähden lämpötilaa sen säteilyenergiaan, joka muun muassa paljastaa suunnilleen tähden koon, tutkijat voivat päätellä tähden tyypin ja elinkaaren vaiheen.

©

Väristä näet tähden lämpötilan

Ensi näkemältä tähdet vaikuttavat lähes valkoisilta, mutta tarkemmin katsoessasi erotat niistä laajan värien kirjon.

  • Y-akseli: Tähtien säteilemä energia verrattuna Aurinkoon
  • X-akseli: Tähtien pintalämpötila (°C)

Kun tähtien lämpötila ja säteilyenergia sijoitetaan diagrammiin, nähdään useimpien tähtien sijoittuvan pääsarjaan. Pääsarjan tähdissä vety-ytimet yhtyvät heliumytimiksi, ja tähdet ovat yhä elinkaarensa keskivaiheilla. Diagrammin ylälaidassa ovat ylijättiläiset, joiden sisällä ei ole enää vetyä.

Ylijättiläisten elinkaari päättyy räjähdykseen supernovana. Niitä pienemmät punaiset jättiläiset puhaltavat lopulta uloimmat osansa avaruuteen planetaarisena sumuna, ja niiden sisäosista jää jäljelle valkoinen kääpiö.

OPAS: KAKSI VÄRIKÄSTÄ TÄHTEÄ

© Stellarium

TOIMI NÄIN

MISSÄ JA MILLOIN?

Tammikuussa voit koko pitkän pimeän talviyön ajan tarkkailla tähtiä, joiden kimallus havainnollistaa selvästi niiden värieroja.

Tähdet Theta Coronae Borealis ja Arcturus näkyvät noin kello 7 kaakkoisen taivaan keskiosassa.

Ensin mainittu on 15 000 asteen lämpöinen ja siksi sinertävä, kun taas Arcturus on valtava punainen tähti, jonka lämpötila on vain vähän yli 4 000 astetta.

NÄKYVYYS?

Huomaat eron tähtien värissä vain hyvissä tarkkailuolosuhteissa. Valitse kirkas pilvetön yö ja hankkiudu kauas häiritsevästä keinovalosta, jota tiheä asutus ja liikenne tuottavat.

Ota kiikari, mutta älä säädä kuvaa aivan tarkaksi. Pienet teräväreunaiset tähdet näkyvät näin vähän laajempina valotäplinä, joista on helpompaa hahmottaa tähtien eri värit.