Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Stjerner i mælkevejen
© Shutterstock
Maailmankaikkeus - Tähdet

Tähtien suurin mahdollinen koko

Mikä on suurin tähti? Minkä kokoiseksi tähti voi kasvaa suurimmillaan?

Aurinkokunnan keskustähti, Aurinko, on suuri suhteessa sitä kiertäviin taivaankappaleisiin, mutta sinänsä se ei ole erityisen kookas. Maailmankaikkeudessa on lukuisia sitä suurempia tähtiä. Tähtien raskaaseen sarjaan kuuluu mm. Aldebaran, joka on noin 45 kertaa niin iso kuin Aurinko. Superraskaassa sarjassa on vielä sitäkin suurempia tähtiä. Yksi kookkaimmista on Orionin tähdistössä sijaitseva Betelgeuze, jonka läpimitta on vajaat miljardi kilometriä. Se on suunnilleen 700 kertaa niin suuri kuin Aurinko. Jos Betelgeuze ja Aurinko vaihtaisivat paikkaa, Betelgeuze imaisisi kaikki sisäplaneetat – Merkuriuksen, Venuksen, Maan ja Marsin – sisäänsä. Betelgeuzen koosta kertoo mm. se, että valolta vie tunnin kulkea sen laidalta toiselle. Betelgeuzen kokoa on mahdotonta määrittää täsmällisesti, sillä se ei rajaudu aivan tarkasti. Sen mittasuhteissa tapahtuu epäsäännöllisiä muutoksia, jotka voivat olla huomattavan suuria. Betelgeuzen onkin arveltu voivan jopa räjähtää. 430 valovuoden päässä Maasta sijaitseva Betelgeuze on tiettävästi suurin tähti. Todennäköisesti Betelgeuze on lähellä tähtien teoreettista maksimikokoa. On kuitenkin mahdollista, että maailmankaikkeudessa on sitäkin suurempia tähtiä. Tietoa on vain vaikeaa saada, sillä kaukaisissa galakseissa olevien kohteiden mittojen arvioiminen tarkasti on nykymenetelmillä ylivoimainen tehtävä. Tähden koko ja massa eivät välttämättä riipu toisistaan. Monet pienehköt tähdet ovat massaltaan yhtä suuria kuin jättiläistähdet, joissa kaasu on selvästi harvempaa.

Lue lisää siitä, miten tähdet syntyvät.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota