Tähtien elämäntarina pitää kirjoittaa uudelleen

Tähdet eivät elä elämäänsä niin kuin niiden pitäisi. Havainnot muuttavat koko ajan astronomien käsitystä tähtien elämästä, ja nyt tutkimustulos on elvyttänyt vanhan teorian siitä, että Auringolla on kadonnut kaksonen.

Teleskooppien kehittyessä yhä herkemmiksi tähtitieteilijät saavat yhä tarkempia tietoja hehkuvista kaasupalloista, jotka valaisevat kaikkeuttamme.

Havainnot ovat myös paljastaneet, että kaikki tähdet eivät elä elämäänsä niin kuin tähtitieteen oppikirjoissa kerrotaan.

Video

Kaikki tähdet syntyvät pareittain

Vuonna 2017 kaksi astrofyysikkoa, Sarah Sadavoy ja Steven Stahler, esittivät mullistavan hypoteesin, jonka mukaan kaikki universumin tähdet syntyvät kaksittain.

Tutkijat olivat tarkkailleet tähtien muodostumista niin sanotussa Perseuksen molekyylipilvessä, joka sijaitsee samannimisessä tähdistössä.

Pilvestä he löysivät monia kaksoistähtijärjestelmiä, joissa tähdet kiertävät yhteistä massakeskipistettä ja joista suuri osa oli aivan vasta syntyneitä.

Kun Sadavoy ja Stahler yrittivät löytää tilastollisen mallin, joka selittäisi heidän havaintonsa, ainoa pätevä malli näytti olevan se, että kaikki avaruuden tähdet syntyvät kaksoistähtinä. He päätyivät myös siihen, että noin 60 prosenttia tähtipareista myöhemmin eroaa, kun esimerkiksi muiden tähtien painovoima tai supernovaräjähdys syöksee toisen niistä omille teilleen.